dc.contributor.advisor | Chmelová, Štěpánka | |
dc.contributor.author | Široká, Johana | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T10:02:15Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T10:02:15Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-25 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/40666 | |
dc.description.abstract | Fenolické látky byly zjišťovány v rostlině celeru miříku (Apium graveolens) u třech odrůd. Sledování fenolických látek probíhalo v čerstvém stavu rostliny, v rostlině, která prošla varem, ve výluhu z povaření a v usušené rostlině. V této diplomové práci jsou shrnuty výsledky, které byly naměřeny, metodika vztahující se k provedenému měření i popis pěstování těchto rostlin.
Z výsledků vyplývá, že nejmenší množství fenolických látek má extrakt z uvařené rostliny celeru. Nejvíce fenolických látek obsahuje nať celeru jak v čerstvém, tak v sušeném stavu. U celeru byly identifikovány ještě tři fenolické látky - Apigenin, Kemferol a Luteolin. | cze |
dc.format | 52 s. | |
dc.format | 52 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | fenolické látky | cze |
dc.subject | celer miřík (Apium graveolens) | cze |
dc.subject | Folin-Ciocalteau činidlo | cze |
dc.subject | metoda HPLC | cze |
dc.subject | phenolic substances | eng |
dc.subject | celery (Apium graveolens) | eng |
dc.subject | Folin-Ciocalteau agent | eng |
dc.subject | method HPLC | eng |
dc.title | Vliv kuchyňských úprav na obsah fenolických látek v miříku celeru (Apium graveolens) | cze |
dc.title.alternative | Influence of kitchen treatments on the content of phenolic substances in celery (Apium graveolens) | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 52853 | |
dc.description.abstract-translated | Phenolic substances were detected in the celery (Apium graveolens) in three species. Monitoring the phenolics were accomplished in the raw state of the plant, in the plant that was cooked, in the stock and in the dried state. In this master´s thesis are summarized results that were measured, methodology relating to the measurement as well as a description of cultivation of those plants. From the results arise that the smallest amount of phenolic substances has an extract from cooked celery. The biggest amount of phenolic substances is in the raw celery´s stalk as well as in the dried celery. In the celery were identified another three phenolics - Apigenin, Kaempferol, and Lureolin. | eng |
dc.date.accepted | 2019-05-20 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Přn-ČJn | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Učitelství pro základní školy | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Svoboda, Lubomír | |