Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorBürgerová, Kateřina
dc.date.accessioned2023-03-07T11:59:49Z
dc.date.available2023-03-07T11:59:49Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41059
dc.description.abstractAdolescence neboli dospívání je období mezi pubertou a ranou dospělostí. Toto období je velmi problematické, jelikož se zde ve zvýšené míře vyskytuje rizikové chování. Rizikové chování mimo jiné zahrnuje nesprávnou výživu nebo poruchy příjmu potravy. Nesprávná výživa u adolescentů však může mít velmi nepříznivý vliv na jejich zdraví. K tomu, aby se správně stravovali, však potřebují mít dostatek znalostí o racionální výživě. Cílem této práce je zjistit informovanost adolescentů o zásadách racionální výživy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce je popsán současný stav poznání problematiky období adolescence a racionální výživy. Pro praktickou část byla zvolena kvalitativní metoda výzkumného šetření. Byly zde stanoveny tyto čtyři výzkumné otázky: VO 1: Jaké povědomí mají adolescenti o zásadách racionální výživy? VO 2: Kde adolescenti nejčastěji čerpají informace o zásadách zdravé výživy? VO 3: Jak se stravování adolescentů shoduje s výživovými doporučeními pro toto období? VO 4: Jaké povědomí mají adolescenti o poruchách příjmu potravy? Sběr dat byl realizován pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovorů se zúčastnilo 17 adolescentů ve věku od patnácti do osmnácti let z Plzeňského kraje. Byli vybíráni technikou sněhové koule. Z výsledků výzkumného šetření vyplývá, že informanti mají znalosti o zásadách racionální výživy poměrně dobré, i když pojem racionální výživa neznají. Bohužel ale pouze dobrá informovanost podle našich výsledků zřejmě nestačí k tomu, aby se dospívající stravovali zcela racionálně. Například co se týče příjmu ovoce a zeleniny se jejich tvrzení shodovalo se zásadami racionální výživy, ale konzumují ji méně, než se pro jejich věk doporučuje.cze
dc.format83 s. (přílohy 14 s.)
dc.format83 s. (přílohy 14 s.)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectAdolescentcze
dc.subjectporuchy příjmu potravycze
dc.subjectobezitacze
dc.subjectracionální výživacze
dc.subjectrizikové chovánícze
dc.subjectAdolescenteng
dc.subjecteating disorderseng
dc.subjectobesityeng
dc.subjectrational nutritioneng
dc.subjectrisky behavioureng
dc.titleInformovanost adolescentů o zásadách racionální výživycze
dc.title.alternativeAdolescent awareness on the principles of rational nutritioneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50785
dc.description.abstract-translatedAdolescence or maturing is a period between puberty and early adulthood. This period is very problematic, since there appears increasingly risky behaviour. Among others, risky behaviour includes incorrect nutrition or eating disorders. However, incorrect nutrition can have a very negative impact on the health of adolescents. In order to eat properly, they need however sufficient knowledge about rational nutrition. The aim of this thesis is to find out how aware adolescents are of the principles of rational nutrition. The thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the current state of knowledge of period of adolescence issues and rational nutrition. For the practical part, qualitative research method was chosen. The following four research questions were set for the research: RQ 1: How aware are adolescents of the principles of rational nutrition? RQ 2: Where do adolescents gain information about principles of healthy nutrition most often? RQ 3: Is the diet of adolescents aligned with nutritional recommendations for this life period? RQ 4: How aware are adolescents about eating disorders? The data were collected through semi-structured interviews, 17 adolescents aged fifteen to eighteen from the Pilsen Region participated in the interviews. They were chosen by snowball technique. The results of the research show that interviewees have good knowledge of the principles of rational nutrition, even though they do not know the term rational nutrition itself. Unfortunately, according to the findings, information seems not to be enough to make teenagers eat entirely rationally. For example, in terms of fruit and vegetable intake, their claims were consistent with the principles of rational nutrition, but they still consume less than the recommended amount for their age.eng
dc.date.accepted2019-06-04
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNosková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam