Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSukdolová, Iveta
dc.contributor.authorBoháčová, Kristýna
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:20Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:20Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-08-14
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41160
dc.description.abstractBakalářská práce "Výživa dialyzovaných pacientů" se zabývá výživou u pacientů, kteří dochází pravidelně na dialyzační léčení. Cílem práce je zmapovat informovanost o dietním režimu a jeho dodržování dialyzovanými pacienty. V teoretické části se věnuji anatomii a fyziologii ledvin, poté se zmiňuji o selhání ledvin a eliminačních metodách. Největší část věnuji výživě, kde popisuji základní živiny, vitaminy a minerály, jejichž množství je pro výživu dialyzovaných pacientů specifické. V závěru se zaměřuji na vhodné a nevhodné potraviny pro dialyzované pacienty. Praktickou část jsem zpracovávala pomocí kvantitativní metody prostřednictvím strukturovaného dotazníku, který obsahoval 34 otázek. Kvantitativního šetření se účastnilo 30 respondentů docházejících pravidelně na dialyzační léčbu. Výsledky výzkumu ukázaly, že 17 respondentů z 30 dodržuje dietní opatření pro dialyzované pacienty. V této době, kdy je tolik možností správné edukace, 57% není uspokojující výsledek. Důvodem je možná to, že ani jeden z respondentů nebyl informován o dietním režimu od nutričního terapeuta. Jako návrh řešení bych doporučovala, aby u pravidelných kontrol a tzv. velkých odběrů, kdy se jednou za měsíc odebírá krev na množství minerálů a dalších látek, byl přítomen nutriční terapeut. Nutriční terapeut by tak viděl, čeho má pacient nadbytek, nebo naopak nedostatek a doporučil by ihned vhodnou úpravu jídelníčku.cze
dc.format66 s.
dc.format66 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectledvinycze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectdialýzacze
dc.subjectselhání ledvincze
dc.subjectdietní opatřenícze
dc.subjectkidneyseng
dc.subjectdieteng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectdialysiseng
dc.subjectkidney failureeng
dc.subjectdiet measureseng
dc.titleVýživa dialyzovaných pacientůcze
dc.title.alternativeThe Diet of Dialyzed Patientseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57792
dc.description.abstract-translatedBachelor thesis "The Diet of Dialyzed Patients" deals with the nutrition of patients, who regularly receive the dialysis treatment. The aim of this work is to map the awareness of a diet regime and patients' compliance with it. The theoretical part describes the anatomy and physiology of kidneys, then it mentions the kidney failure and the elimination methods. Most of the space in this part is given to the nutrition, where the basic nutrients, vitamins and minerals are described. Their amount is specific for the dialyzed patients. The end of this part is aimed at suitable and unsuitable foodstuffs for dialyzed patients. The practical part uses the quantitative method of structured questionnaire, which contains 34 questions. 30 respondents, who regularly receive the dialysis treatment, participated in it. The results of the research showed that 17 out of 30 patients adhere to the diet measures for dialyzed patients. 57% is not a satisfying result given the availability of the education nowadays. The reason for this result might be that the respondents were not informed about the diet regime from a nutritional therapist. The work suggests the presence of a nutritional therapist for regular check-ups and so-called big blood samples that are done once a month to check the amount of minerals and other substances. Nutritional therapist could then decide, which substances are abundant or deficient, and they could then suggest an adjustment of the patient's diet.eng
dc.date.accepted2019-09-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePešková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam