Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorDoubravová, Kristýna
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:21Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:21Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41161
dc.description.abstractPro svoji bakalářskou práci jsem si vybrala téma "Hypertenze a její souvislost se zdravým životním stylem". V dnešní době je čím dál tím větší výskyt civilizačních onemocnění, která si ve většině případů způsobíme my sami svým nevhodným životním stylem. Polovinu úmrtí ve vyspělém světě zapříčiňují právě kardiovaskulární onemocnění, mezi které patří i hypertenze, jež je svým způsobem varovným signálem pro další civilizační onemocnění. Do správného životního stylu především patří správná životospráva zejména výživa, dále pak pohybová aktivita, dostatek spánku a eliminace stresu. V bakalářské práci jsem si vytyčila tři cíle, prvním bylo pokusit se o zmapování dodržování zásad zdravého životního stylu u pacientů, kteří trpí hypertenzí. Druhým cílem práce bylo zhodnocení 7denních jídelníčků a posledním cílem byla snaha informovat o důležitosti a zásadách zdravého životního stylu, jakožto preventivním opatřením proti vzniku hypertenze, pomocí vytvoření edukačního materiálu. Teoretická část práce je rozdělena do dvou hlavních kapitol. První část je zaměřena na hypertenzi, kde je shrnut současný stav dané problematiky, její definice, klasifikace, důsledky a její léčba. Druhá část se zabývá zdravým životním stylem a negativním faktorům zdravého životního stylu, které vedou ke vzniku hypertenze. Praktická část probíhala ve FN Hradec Králové na oddělení ambulantních provozů v ambulanci pro léčbu hypertenze. Za patologickou hodnotu krevního tlaku jsem považovala 140/90 mm Hg a vyšší. Výzkumný soubor tvořilo 18 pacientů, kteří s sebou do ambulance přinesli své 7denní jídelníčky. Výzkum byl rozdělen do dvou částí. Pro první část výzkumu byla zvolena metoda dotazníkové sondy, která byla zaměřena na stravovací zvyklosti, pohybovou aktivitu a to, kolik toho pacienti vědí o hypertenzi a prevenci. Ve druhé části bylo vybráno 6 pacientů pomocí náhodného výběru a u nich byly analyzovány a vyhodnoceny jejich jídelníčky pomocí nutričního softwaru Nutriservis Profesional. Vyhodnocení jídelníčků bylo zaměřeno na to, zda pacienti nepřekračují svůj optimální denní energetický příjem, mají dostatek všech základních živin, jaké množství sodíku se vyskytuje v jejich stravě a zda dodržují zásady racionální stravy. Z dotazníkové sondy vyplynulo, že pacienti mají povědomí o svém onemocnění a prevenci. V rámci stravovacích zvyklostí, pitného režimu a pohybové aktivity, výsledky již nevyšly tak jednoznačně, abychom mohli říci, že všichni pacienti dodržují zásady zdravého životního stylu. Frekvenční dotazník potravin poukázal na to, že hypertonici konzumují spíše potraviny s vyšším obsahem soli než tuků. Ze zmapovaných jídelníčků vyplynulo, že pouze dva pacienti se snaží jíst podle zásad racionální stravy, přesto jejich jídelníček překračoval denní doporučené dávky soli a tuků. Jedna pacientka se dokonce vyskytuje ve velkém riziku malnutrice a u další pacientky byl její jídelníček zcela nevyhovující. Nikdo z pacientů podle propočítaných jídelníčků nedodržuje zásady dietního opatření týkající se hypertenze, pouze dva, jak již bylo zmíněno, se o to snaží. Práce díky vytvoření edukačního materiálu může sloužit pro veřejnost, jako zdroj základních informací. Může upozornit na důležitost a prospěšnost zdravého životního stylu v důsledku zpomalení rozvoje a vzniku civilizačních onemocnění.cze
dc.format104 s. (160 596)
dc.format104 s. (160 596)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectHypertenzecze
dc.subjectzdravý životní stylcze
dc.subjectdietní opatřenícze
dc.subjectHypertensioneng
dc.subjecthealthy lifestyleeng
dc.subjectdietary principleeng
dc.titleHypertenze a její souvislost se zdravím životním stylemcze
dc.title.alternativeHypertension and Its Connection with Healthy Lifestyleeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57799
dc.description.abstract-translatedI have chosen hypertension and its connection with healthy lifestyle as the topic of my Bachelor thesis. Today, there is an increasing occurrence of lifestyle diseases that we mostly induce ourselves by our inappropriate lifestyle. In the developed world, a half of all deaths is caused by cardiovascular diseases where hypertension falls as a kind of warning signal of other lifestyle diseases. Appropriate lifestyle mostly comprises appropriate regimen, especially nourishment, as well as physical activity, enough sleep and stress elimination. In the Bachelor thesis, I used three goals of which the first one was to try to map following the principles of healthy lifestyle in patients suffering from hypertension. The second goal of the work was to assess 7-day diets and the last one was to inform about the importance and principles of healthy lifestyle as a preventive measure against the emergence of hypertension by means of the creation of an educational material. The theoretical part of the work is divided into two main chapters. The first one focuses on hypertension and summarizes the present state of the given problems, their definitions, classification, consequences and treatment. The second part deals with healthy lifestyle and negative factors of healthy lifestyle that lead to the emergence of hypertension. The practical part took place in the University Hospital Hradec Králové at the Department of Emergency Medicine in the outpatient department treating hypertension. I considered 140/90 mm Hg and higher to be a pathological value of blood pressure. The research file finally comprised 18 patients who brought their 7-day diets to the ambulance. The research was divided into two parts. For the first part of the research, a questionnaire method was chosen, aiming at dietary habits, physical activity and the knowledge the patients had about hypertension and prevention. In the second part, 6 patients were chosen by means of a simple random choice and their diets were analysed and assessed using nutrition software Nutriservis Professional. The assessment of the diets inquired if patients exceed their optimal daily energy intake, have enough all essential nutrients, what amount of sodium there is in their diets and if they follow the principles of rational nutrition. It followed form the questionnaire that patients are aware of their disease and prevention. As for their dietary habits, water intake and physical activity, the results were not that unambiguous for us to say that all patients follow the principles of healthy lifestyle. A food frequency questionnaire pointed out that patients suffering from hypertension consume food higher in salt than fats. It followed from the mapped diets that only two patients try to eat in accordance with the principles of rational nourishment, yet their diet exceeded the dietary reference intake of salt and fats. There even was a female patient at a great risk of malnutrition and another one had a completely inappropriate diet. As for the calculated diets, none of the patients follows the dietary principles related to hypertension and there are only two of them who try to do so as was stated above. Thanks to the creation of the educational material, the work can serve the public as a source of basic information. It can draw attention to the importance and beneficial effect of healthy lifestyle as a result of slowing down the development and emergence of lifestyle diseases.eng
dc.date.accepted2019-09-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠimková, Simona


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam