Výživa diabetiků v domově pro seniory
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá stravováním seniorů s diabetem v domově pro seniory. Byly stanoveny dva cíle, a to zhodnotit, jak jídelníček v domově pro seniory vyhovuje biologickým potřebám diabetiků a také zhodnotit nutriční a energetický denní příjem seniorů - diabetiků. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje stáří a fyziologickým změnám, které během něho nastávají. Dalšími důležitými tématy jsou diabetes mellitus 1. a 2. typu, jejich diagnostika, komplikace a léčba. Tuto část zakončuje doporučení pro výživu ve stáří. Pro tuto práci jsem si zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo 10 seniorů. Týden jsem zapisovala jejich příjem jídla a pití, který jsem následně propočítala v programu Nutriservis Professional. Pomocí zjištěných údajů o výšce, váze a věku jsem vypočítala potřebu energie a živin, použita byla Harris-Benedictova rovnice. Energetický příjem a množství jednotlivých živin jsem porovnala s jejich vypočítanou potřebou a současnými doporučeními z oblasti diabetu a výživy starší populace. Součástí byl i semistrukturovaný rozhovor o stravovacích zvyklostech, jídle v domově, potížích při jídle apod.Z výzkumu vyplynulo, že jídelníčky v domově pro seniory ve většině sledovaných kritérií neodpovídaly potřebám a doporučením pro seniory s diabetem. Energetický příjem i množství živin se v různých dnech velmi lišily. Většina klientů měla vyšší příjem energie a živin, někteří však přijímali méně, než je jejich bazální potřeba. V některých jídelníčcích seniorů byl nedostatek bílkovin, což je pro osoby v tomto věku značně rizikové. Práce by mohla být použita jako výukový materiál pro nutriční terapeuty nebo jako pomůcka pro tvorbu jídelníčků v domovech pro seniory.