Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠrám, Radim
dc.contributor.authorKadlecová, Hana
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:32Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:32Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-08-09
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41183
dc.description.abstractBakalářská práce "Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví" se zabývá charakteristikou vybranými historickými obdobími toxikologie. Popisuje základní pojmy toxikologie. Stručně charakterizuje toxické látky rostlinného a živočišného původu. Větší pozornost je věnována mykotoxinům, zejména aflatoxinům, fumonisinům, ochratoxinům a zearaleonu. Velmi důležitou část práce tvoří prevence před působením toxických látek na zdravotní stav a jsou popsána dílčí opatření, která jsou nezbytná před konzumací nebo úpravou potravin. Praktická část práce zkoumá informovanost vysokoškolských studentů o významných toxických látkách v potravinách. Hodnotí, zda tito studenti rozeznávají žádoucí druhy plísní na potravinách. A v neposlední řadě se zajímá, jaká preventivní opatření studenti vysokých škol provádějí před samotnou konzumací a úpravou potravin. Závěr práce ukazuje, že informovanost studentů vysokých škol je na poměrně vysoké úrovni.cze
dc.format71 s. (102 547 znaků)
dc.format71 s. (102 547 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectToxikologiecze
dc.subjecttoxická látkacze
dc.subjectmykotoxinycze
dc.subjectotrava jídlemcze
dc.subjectToxicologyeng
dc.subjecttoxic substanceseng
dc.subjectmycotoxinseng
dc.subjectfoodborne poisoneng
dc.titleToxické látky v potravinách a jejich vliv na zdravícze
dc.title.alternativeToxic substances in food and their effect to human healtheng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57898
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis "Toxic substances and their effects to human health" deals with characteristics of selected historical periods of toxicology. It describes the basic concepts of toxicology. It briefly characterizes toxic substances of plant and animal origin. More attention is paid to mycotoxins, especially aflatoxins, fumonisins, ochratoxins and zearaleon. A very important part of this thesis is the prevention of the effects of toxic substances on human health and describes the partial measures that are necessary before consumption or preparing of food. The practical part examines the awareness of university students about important toxic substances in food. It assesses whether these students recognize the desired mold species on food. Next it is interested in what precautionary measures are taken by university students before consuming and preparing food. The conclusion of the thesis shows that the know-how of university students is relatively high.eng
dc.date.accepted2019-09-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKrejsová, Jana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam