Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorMalimánková, Jana
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:32Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:32Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41184
dc.description.abstractVe své bakalářské práci se zaměřuji na výživu dětí v předškolních zařízeních. Děti zde dostávají přesnídávku, oběd a svačinu, což vychází na 60 % jejich denního příjmu. Pro zdravý vývoj dětí je velice důležité, aby strava dosahovala výživových norem pro předškolní dítě. Z tohoto důvodu byl zřízen spotřební koš, který je stanovený vyhláškou č. 107/2005 Sb., o školním stravování. Pro pomoc při vytváření jídelníčku vydalo Ministerstvo zdravotnictví Nutriční doporučení, kde je stanovena četnost pokrmů. Předložená bakalářská práce se skládá celkem ze tří cílů. Prvním cílem je zhodnotit, zda spotřební koš vybraných předškolních zařízení splňuje požadavky, které jsou stanoveny vyhláškou. V druhém cíli jsem se zaměřila na to, jak předškolní zařízení splňují Nutriční doporučení Ministerstva zdravotnictví. A třetím cílem zjišťuji, zda náhodně vybrané čtyřdenní jídelníčky odpovídají potřebám dítěte dané věkové skupiny z hlediska energetického a zastoupení jednotlivých živin. Ke zpracování praktické části jsem za prvé využila jídelníčky na 4 týdny, ve kterých jsem sledovala, zda školní jídelna v předškolním zařízení splňuje či nesplňuje doporučenou četnost jídel. Za druhé jsem obdržela výsledné spotřební koše vybraných školních jídelen, vyhodnotila je a následně zjistila, jak splňují nebo nesplňují spotřební koš. Za třetí jsem získala receptury a informace o druzích potravin ke čtyřem náhodně vybraným dnům z daného měsíce. Získaná data jsem propočítala v programu Nutriservis a zjistila, jestli jídelníčky odpovídají potřebám předškolního dítěte z hlediska energetického a zastoupení jednotlivých živin. Dle výsledku výzkumu se ukázalo, že spotřební koš nebyl u dvou jídelen v předškolním zařízení splněn. Dále bylo zjištěno, jak školní jídelny dodržují Nutriční doporučení a ve kterých kritériích mají ještě mezery. Co se týče splnění potřeb předškolních dětí z jídel přijímaných v předškolním zařízení, bylo odhaleno, že příjem je vyšší, někdy dokonce přesahoval celkový denní příjem. Je ale nutné si uvědomit, že se nepočítá s přesným množstvím jídla na talíři dítěte a neodečítá se množství zbytků jídla.cze
dc.format95 s. (163 189 znaků)
dc.format95 s. (163 189 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectNutriční doporučení; předškolní děti; předškolní zařízení; příjem energie; příjem jednotlivých živin; spotřební koš; výživacze
dc.subjectConsumption basket; energy intake; intake of individual nutrients; Nutrient recommendations; nutrition; preschool children; preschoolseng
dc.titleNabídka a skladba jídel pro děti v předškolních zařízeníchcze
dc.title.alternativeOffer and composition of meals for children in preschoolseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57932
dc.description.abstract-translatedThis Bachelor's thesis focuses on nutrition of children in preschools. Here, children eat a mid-morning snack, lunch and an afternoon snack. This equals to 60% of their daily intake. Healthy development of children requires the food compliant with nutrition standards for preschool children. Hence, the Consumption Basket was introduced by the Decree No. 107/2005 Coll., on school meals. To facilitate menu creation, nutrient recommendations with frequency of meals were issued by the Ministry of Health. Submitted thesis pursues three objectives: To analyse whether the consumption basket of selected preschools meets requirements defined by the decree, to focus on the level of adherence of preschools to recommendations defined by the Ministry of Health and to reveal whether the energy value of randomly chosen four-day menus and their content of individual nutrients meet the needs of a child from a particular age group. The practical part processes four-week period's menus to observe whether the school canteen follows recommended frequency of meals. It also analyses resultant consumption baskets of selected canteens to reveal whether they follow the consumption basket content. And finally, it uses recipes and foodstuff types obtained from four randomly selected days of a particular month. Obtained data were processed in a Nutriservis program to learn whether the energy value of the menus and content of individual nutrients meet the needs of a preschool child. Results showed that two of the canteens did not meet the consumption basket criteria. They also showed the level of adherence of school canteens to the nutrient recommendations and defined room for improvement. Regarding capability of meals in preschools to meet the needs of preschool children, nutrient intake was revealed to be higher - sometimes even higher than overall daily intake. However, it is necessary to note that neither the exact amount of served food was considered nor the amount of leftovers was subtracted.eng
dc.date.accepted2019-06-12
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeToms, Miroslav


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam