• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Sůl ve výživě u dětí staršího školního věku

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.439Mb)
    Posudek vedoucího práce (559.9Kb)
    Posudek oponenta práce (515.4Kb)
    Průběh obhajoby práce (326.3Kb)
    Datum
    2019
    Autor
    Kaletová, Nikol
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Tato bakalářská práce, která je zaměřena na téma sůl u dětí staršího školního věku, je rozdělena na dvě části. První část je věnována zmapování, kolik přijímají děti staršího školního věku soli a druhá část je zaměřena přímo na potraviny, ze kterých děti staršího školního věku nejvíce přijímají soli. V teoretické části jsem se zaměřila na to, kolik soli má tvořit doporučené denní množství a dále na využití soli v lidském organismu. Poté v této oblasti zmiňuji, co může způsobit nadměrná konzumace soli již od raného dětství. Jak se dočteme v mnoha publikacích, děti v dnešní době solí stejně tak nadměrně jako jejich rodiče. Právě od svých rodičů si děti odnášejí do života nejvíce stravovacích návyků. V posledním úseku teoretické části práce jsem se zaobírala zvlášť jednotlivými živinami, které by měly děti konzumovat ve správném množství. V České republice podle Světové zdravotnické organizace se solí dvakrát až třikrát více, než je doporučené denní množství. V praktické části jsem spolupracovala se 30 respondenty po dobu pěti víkendů. Jejich rodiče zaznamenávali v tuto tomto časovém rozpětí jídelníčky svých dětí, které obsahovaly snídaně, svačiny, obědy, odpolední svačiny a večeře. Na druhou část výzkumu jsem použila dotazník, abych zjistila, ze kterých potravin děti staršího školního věku nejvíce přijímají sůl. Všechna data z jídelníčků jsem zaznamenala do aplikace Nutriservis Professional, která následně vyhodnotila množství sodíku v miligramech. Výpočty jsem převedla do programu Excel, kde jsem vypočítala množství v gramech a následně dle vzorce * 2,5 přepočetla na množství soli za den. Teprve poté jsem mohla vyhodnotit celkové množství soli a průměr všech pěti víkendů u každého respondenta zvlášť. Z výsledných hodnot, které jsem zpracovala a vyhodnotila, jsem zjistila, že 53,3% dětí v domácím prostředí během pěti víkendů konzumovalo nad 5 gramů soli na den. Což potvrzuje fakt, že děti staršího školního věku konzumují více soli, než je doporučené denní množství, jak uvádí i několik autorů ve svých knižních publikacích.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41187
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV