Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorRutová, Hana
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:35Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:35Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41189
dc.description.abstractTato práce se věnuje nízkosacharidovému stravování u onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Cílem práce je zjistit, zda má nějaký vliv nízkosacharidové stravování v porovnání s dietou diabetickou, doporučovanou většinou lékařů, u pacientů s tímto onemocněním. Teoretická část je věnována stručnému popisu onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Jsou uvedeny podmínky vzniku, průběh onemocnění, ale i komplikace, které mohou nastat. Část je také věnována dietní léčbě a dietám, které se v terapii diabetu vyskytují, jedná se o diabetickou dietu a nízkosacharidové stravování. V praktické části je zkoumán vliv zmíněných diet na pacienty s diabetem 2. typu. První část výzkumu probíhala pomocí dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo 56 respondentů (28 z nich se řídilo zásadami nízkosacharidového stravování a 28 zásadami diabetické diety). Dotazník obsahoval 24 otázek, z nichž bylo 16 otázek uzavřených a zbylých 8 s otevřenou odpovědí. Otázky byly zaměřeny na změny, které nastaly při dodržování zvolené diety. Mezi zjišťované údaje patřila například změna tělesné hmotnosti, krevního tlaku nebo komplikací diabetu. V druhé části výzkumu jsou porovnány týdenní jídelníčky od 4 respondentů z každé výzkumné skupiny, celkem tedy od 8 respondentů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Tyto jídelníčky jsou propočteny v programu "Nutriservis Professional" a následně zhodnoceny. Z výzkumu vyplývá, že nízkosacharidová strava vede v porovnání s diabetickou dietou k výraznějšímu snížení tělesné hmotnosti a krevního tlaku. Při dodržování nízkosacharidové stravy dochází častěji ke snížení dávek, nebo dokonce úplnému vyřazení perorálních antidiabetik. Může vést i k subjektivnímu pocitu zvýšení energie.cze
dc.format72 s. (103 464 znaků)
dc.format72 s. (103 464 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDiabetes mellitus 2. typucze
dc.subjectdiabetická dietacze
dc.subjectdietacze
dc.subjectnízkosacharidové stravovánícze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectType 2 diabetes mellituseng
dc.subjectnourishmenteng
dc.subjectdieteng
dc.subjectlow-carb dieteng
dc.subjectdiabetes dieteng
dc.titleNízkosacharidové stravování u DM 2. typucze
dc.title.alternativeLow-Carbohydrate Diet in Type 2 Diabetes Mellituseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57939
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with low-carb diet in diabetes mellitus type 2. The thesis aims to find out about the impact of low-carb diet, compared to diabetes diet which most doctors recommend to patients suffering from type 2 DM. The theoretical part of the thesis provides a brief description of diabetes mellitus type 2, including the causes, development and possible complications. This part also discusses dietary treatment and diets used in diabetes therapy, i. e. diabetes diet and low-carb diet. The research part looks into the impact of these diets on patients suffering from type 2 DM. The first part of the research was based on survey. The research sample consisted of 56 respondents (28 on low-carb diet and 28 on diabetes diet). The survey consisted of 24 questions, out of which 16 were closed-ended questions and the remaining 8 open-ended questions. The questions focused on changes resulting from following a specific diet, asking about a change in body weight, blood pressure or about diabetes complications. The other part of the research compares weekly meal plans of 4 respondents from each research group, which amounts to 8 type 2 DM respondents. The meal plans were calculated in Nutriservis Professional programme and then evaluated. The findings have shown that, compared to diabetes diet, low-carb diet results in more prominent body weight loss and a decrease in blood pressure. Being on low-carb diet more often leads to dose reduction or even stopping oral anti-diabetic medication. Subjectively, it may also result in feeling more energetic.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJedličková, Simona


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam