Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠimková, Simona
dc.contributor.authorSvatošová, Tereza
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:36Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:36Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41190
dc.description.abstractBakalářská práce s názvem "Hodnocení nutričního stavu u seniorů v domovech pro seniory a v domácím prostředí" se zabývá problematikou výživy ve stáří. Teoretická část práce je zaměřena nejprve na definici stáří, dále na změny organismu ve stáří související s výživou, pak také na potřebu energie a jednotlivých živin. Práce se zabývá i interakcemi mezi potravinami a léky, poruchami výživy ve stáří a rovněž tím, jak lze zjišťovat a hodnotit nutriční stav. Výzkumný soubor tvořilo 6 seniorů, z toho 3 byli z domovů pro seniory a 3 z domácího prostředí. Všichni měli 65 let a více. Cílem bylo zjistit jejich nutriční stav a následně porovnat výsledky mezi respondenty z domovů pro seniory a těmi z domácího prostředí. Pro bakalářskou práci byl zvolen kvalitativní výzkum. Nejprve byly od respondentů získány základní informace, které se týkaly antropometrických údajů, osobní anamnézy, rodinné anamnézy apod., formou polostrukturovaného rozhovoru. Následně respondenti zaznamenali své týdenní jídelníčky. V praktické části jsou u každého seniora uvedeny informace získané z rozhovoru, dále vypočtený doporučený příjem energie a živin, propočet jídelníčku získaný z programu "Nutriservis Professional" a na závěr je vypracováno doporučení. Z výsledků vyplývá, že dotazovaní senioři mají nevyhovující pitný režim, nekonzumují dostatek zeleniny, luštěnin, ryb a rybích výrobků. Zkoumaní senioři upřednostňovali tuky před sacharidy. Na základě zjištěných výsledků nelze však jednoznačně říci, zda je nutriční stav u respondentů z domovů pro seniory lepší než u těch v domácím prostředí, nebo naopak. V jídelníčcích respondentů z domovů pro seniory se ale objevovalo více vhodných potravin a pokrmy se opakovaly pouze zřídka. Je nutné, aby senioři měli možnost získat více informací o výživě a aby si uvědomili, že i ve stáří je důležité konzumovat vhodnou stravu v dostatečném množství tak, aby odpovídala nárokům na jejich aktuální potřebu. Výsledky výzkumu a doporučení mohou být využity organizacemi, které o seniory pečují, a dále samotnými seniory jako zdroj informací v oblasti výživy a vhodného stravování.cze
dc.format85 s. (136 542 znaků)
dc.format85 s. (136 542 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectNutriční stavcze
dc.subjectstářícze
dc.subjectseniorcze
dc.subjectvýživa ve stářícze
dc.subjectporuchy výživycze
dc.subjectNutritional stateeng
dc.subjectold ageeng
dc.subjectelderly personeng
dc.subjectnutrition at old ageeng
dc.subjectnutritional disorderseng
dc.titleHodnocení nutričního stavu u seniorů v domovech pro seniory a v domácím prostředícze
dc.title.alternativeAssesment of Nutritional Status of the Elderly Population Living in Rest Home and at Homeeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57940
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis with the title "Assesment of Nutritional Status of the Elderly Population Living in Rest Home and at Home" is concerning problems related to nutrition at old age. The theoretical part of the thesis is focused on the definition of the old age and the changes of an old body associated with nutrition, and also on needs of energy and of individual nutrients. The thesis is also concerning interactions between food and drugs, nutrition disorders at old age and possibilities how to investigate and assess nutritional state. The experimental group was created by 6 elderly people, 3 people were living in Rest Homes for the Elderly and 3 people were living at home. They were all over 65 years of age. The goal was to investigate their nutritional state and to compare the results we received from people living in Rest Homes for the Elderly and people living at home. There was chosen qualitative research form of investigation. We firstly received basic information that concerned anthropometrical data, personal health anamnesis, family anamnesis, etc. in form of semi structured interview. We recorded answers obtained from interviewees' 1 week nutritional questionnaires. There are recorded data of each elderly person received during the interview in the practical part of the thesis, there is also calculated recommended intake of energy and nutrients, calculation of food pattern received from the software program "Nutriservis Professional" and in the end, there are carried out some recommendations. We can see from the results that the elderly fail to have appropriate fluids intake, they do not have enough vegetables, legumes, fish and fish products. Investigated elderly people preferred fats to carbohydrates. However, it is not possible to conclude explicitly based on found results that the nutritional state in the interviewed people from the Rest Home for Elderly is better than in people living at home. But the nutritional patterns of elderly people from Rest Homes for Elderly had better choice of appropriate food and meals were rarely repeated. It is necessary for the Elderly to receive more information on the nutrition so that they can realize that also at their old age it is important to eat proper diet with sufficient quantity so that it will meet the requirements concerning their actual needs. The research result and recommendation can be used by organizations that take care of the elderly people and also by the elderly themselves as the source of information about nutrition and proper diet.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeZimmelová, Petra


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam