Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSukdolová, Iveta
dc.contributor.authorŠmídová, Radka
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:36Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:36Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41191
dc.description.abstractBakalářská práce je zaměřena na výživu dysfagických pacientů v konkrétním zdravotnickém zařízení. Teoretická část slouží k přiblížení problematiky poruch polykání, zabývá se anatomií, fyzilogií polykání a možnostmi výživy dysfagických pacientů. Výzkumné šetření se zaměřuje na rozbor anamnéz jednotlivých pacientů, popis a zhodnocení jejich jídelníčků. Cílem mé práce bylo přesvědčit se, zda jsou vybraní pacienti saturováni potřebným množstvím živin, a zjistit, jaké technologické a speciální úpravy stravy se při přípravě pokrmů pro tyto pacienty používají. Vytyčených cílů se podařilo dosáhnout prostřednictvím kvalitativního výzkumu. Použité informace jsem čerpala zejména ze zdravotnické dokumentace a od nutričních terapeutů, případně od ošetřujícího personálu. Ve výjimečných případech se podařilo pohovořit s pacientem nebo jeho rodinou. Jídelní lístky, které jsem následně vyhodnotila v nutričním software Nutriservis Professional, jsem získala od nutričních terapeutů. Všímala jsem si celkového denního energetického příjmu, množství bílkovin, sacharidů a tuků a použité technologické úpravy. Na výživu pacientů trpících dysfagií je třeba pohlížet jako na problém, který se může objevit ve zdravotnických i sociálních zařízeních všeho druhu. S polykacími obtížemi žije mnoho pacientů dlouhodobě i v domácím prostředí. Vhodné řešení potíží s polykáním však může výrazně přispět k celkovému zlepšení stavu pacienta. Bakalářská práce může být využita jako informační materiál pro odbornou veřejnost, zdravotnický personál či pacienty trpící dysfagií a jejich blízké.cze
dc.format127 s. (109 443 znaků)
dc.format127 s. (109 443 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDieta; dysfagie; jícen; nutriční terapie; porucha polykání; výživa při dysfagii.cze
dc.subjectDiet; dysphagia; esophagus; nutritional therapy; nutrition in dysphagia; swallowing disorder.eng
dc.titleHodnocení výživy pacientů s dysfagiícze
dc.title.alternativeEvaluation of Nutrition of Patients Suffering from Dysphagiaeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57943
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis is focused on nourishment of dysphagic patients in a particular medical facility. The theoretical part serves to explain the problems of swallowing disorders, it deals with anatomy, swallowing physics and nutrition of dysphagic patients. The research focuses on anamnesis of individual patients, description and evaluation of their menus. The aim of this thesis was to make sure that the selected patients are saturated with the necessary amount of nutrients, and to find out what technological and special processes are being used to prepare the meals for these patients. The objectives have been achieved through qualitative research. I used the information mainly from medical documentation and from nutritional therapists, eventually from nursing staff. In exceptional cases, it was possible to talk to the patient or his / her family. The menus, which were subsequently evaluated in Nutriservis Professional nutrition software, were received from nutritional therapists. I noticed the total daily energy intake, the amount of proteins, carbohydrates and fats, and the technology used. Nutrition for patients suffering from dysphagia should be seen as a problem that can occur in both health and social facilities of all kinds. Many patients live with swallowing difficulties on a long-term basis at home. However, appropriate handling of swallowing problems can significantly contribute to the overall improvement of the patient's condition. The bachelor thesis can be used as an information material for professional public, medical staff or patients suffering from dysphagia and their relatives.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBenda, Karel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam