Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorCardová, Michaela
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:38Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:38Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41194
dc.description.abstractTato bakalářská práce zahrnuje poznatky o obsahu biologických látek u nejčastějších druhů rodu brusnice (Vaccinium) pěstovaných na území České republiky. Aktivní látky byly analyzované v druhu brusnice brusinka Vaccinium vitis-idaea v odrůdách Koralle, Runo bielawskie, Sanna, Sussi, Linnea a Ida. Polyfenoly jsou biomolekuly nacházející se v produktech rostlin a byly u nich prokázány antioxidační a protizánětlivé účinky in vivo i in vitro (Chiva-Blanch, 2017). V průběhu evoluce se u rostlin vyvinuly schopnosti ke tvorbě sekundárních fenolických metabolitů, které nijak nezasahovaly do jejich růstu a vývoje, ale byly životně důležité pro interakci s okolním prostředím, pro reprodukční strategii a ochranné mechanismy (Cheynier, 2013). Mezi polyfenoly patří například flavonoidy, např. kvercetin, a anthokyany, které jsou svým charakterem spíše ko-pigmenty. Další analyzovanou sloučeninou je vitamín C neboli tzv. askorbová kyselina. Tato sloučenina je jednoduchým nízkomolekulárním karbohydrátem. Jeho syntéza probíhá, jak u rostlin, tak u většiny živočichů (Lykkesfeldt, 2014). Vitamín C je skvělým antioxidantem, který chrání organismus před reaktivními formami kyslíku a stimuluje imunitní systém. Cílem tohoto výzkumu bylo zjistit množství kvercetinu, celkových anthokyanů a askorbové kyseliny v šesti vybraných odrůdách brusnice (viz výše). Samotné stanovení proběhlo pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie (HPLC) a stanovení celkových anthokyanů bylo provedeno na spektrofotometru pro určení jejich koncentrace, vypočítané pomocí naměřené absorbance ve vzorku. Podařilo se stanovit všechny tři zmíněné skupiny látky. Nejvyšších hodnot u celkových anthokyanů bylo analyzováno u druhu Sussi a to 617, ? 8,7 mg/kg. U druhu Sanna askorbová kyselina dosahovala hodnot 110, ? 1,4 mg/kg a byl zde také naměřen obsah kvercetinu v hodnotě 1019 ? 36 mg/kg v sušině.cze
dc.format60 s. (91 473 znaků)
dc.format60 s. (91 473 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpolyfenolycze
dc.subjectaskorbová kyselinacze
dc.subjectVacciniumcze
dc.subjectHPLCcze
dc.subjectspektrofotometriecze
dc.subjectpolyphenolseng
dc.subjectascorbic acideng
dc.subjectVacciniumeng
dc.subjectHPLCeng
dc.subjectspectrophotometryeng
dc.titleObsah biologicky aktivních látek v pěstovaných druzích rodu brusnice (Vaccinium)cze
dc.title.alternativeContent of biologically active phenolic compounds in cultived species of Vaccinium genuseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57960
dc.description.abstract-translatedThis bachelor´s thesis includes a knowledge about active biologic compounds from the most common grown species of cranberry (Vaccinium) in the Czech Republic. Active substances have been analyzed in varieties of Vaccinium vitis-idaea like Koralle, Runo bielawskie, Sanna, Sussi, Linnea and Ida. Polyphenols are biomolecules, which are founded in products of plants and there have been proved an antioxidant and anti-inflammatory effects in vivo and in vitro (Chiva-Blanch, 2017). In during of evolution, in plants evolved an ability to produce of secondary polyphenolic metabolites, which weren´t intervened to their growth and development but they are very important for environment, for reproduction strategy and mechanism of protection (Cheynier, 2013). Between polyphenols belong to for examples flavonoids and anthocyanins, which are co-pigment of their property. Next analyzed compound was vitamin C alias ascorbic acid. This substance is simple low-molecular-weight carbohydrate. Synthesis of vitamin C is localized of plants and some species of animal, (Lykkesfeldt, 2014). Ascorbic acid is a good antioxidant, which save organism before ROS (reactive oxygen form) and stimulated immune system. The aim of this study was analyzed the content of quercetin, ascorbic acid and the content of total anthocyanin in six selected varieties of cranberry. The determination as such was performed using high performance liquid chromatography (HPLC) and determination of content of anthocyanin were analyzed by use spectrophotometer for define concentration from absorbance of valid sample. We analyzed all of three mentioned kinds of compounds. The higher results of anthocyanin were analyzed from kind Sussi. Concentration was 617 ? 8.7 mg/kg. In kind of Sanna, the ascorbic acid amount to 110 ? 1.4 mg/kg and there were measured the content of quercetin 1019 ? 36 mg/kg in freeze-dryied material.eng
dc.date.accepted2019-06-05
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKrejsová, Jana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam