Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorSvobodová, Martina
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:44Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:44Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41204
dc.description.abstractV bakalářské práci je sledován obsah polyfenolických látek v netradiční listové zelenině v různou roční dobu. Mezi experimentálně zkoumanou zeleninu jsou zařazeny: hořčice čínská zelená (Brassica rapa var. komatsuna), hořčice čínská červená (Brassica juncea (L.) Czern.), mizuna a mibuna (Brassica rapa ssp. japonica (L.)). Ač se jedná o asijskou listovou zeleninu, v současné době je rozšířena i u nás a lze ji sehnat jak v podobě semen, tak i jako listy pro konzumaci. Proto je otázka obsahu prospěšných biologicky aktivních látek tak aktuální. Do skupiny fenolických látek řadíme flavonoidy, které jsou lehce dostupné a významná je i jejich biologická aktivita. Zelenina má díky flavonoidům antioxidační vlastnosti, což zabraňuje peroxidaci lipidů a jsou tak likvidovány volné radikály. Tato vlastnost je prospěšná i pro člověka, a proto se flavonoidní látky používají i v lékařství. Mohou předcházet vzniku chronických onemocnění, jako je kardiovaskulární onemocnění nebo ateroskleróza. Flavonoidům se také připisují preventivní účinky proti rakovině a diabetu mellitu. Vzorky brukvovité listové zeleniny byly vypěstovány v roce 2017 na pokusném pozemku Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na volné ploše záhonu v jarním a podzimním osevu. Pro naměření obsahu flavonoidních látek byla využita metoda vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Ve vybrané zelenině byly sledovány tyto látky: myricetin, morin, luteolin, kvercetin, apigenin a kemferol. Bohužel myricetin, morin, luteolin a apigenin se pomocí HPLC detekovat nepodařilo. Pro výsledné srovnání s odbornými články byly naměřeny koncentrace pouze kvercetinu a kemferolu. Doba osevu neměla ve většině vzorků vliv na výsledný obsah kvercetinu a kemferolu. Pouze vzorek hořčice čínské červené z podzimního osevu obsahoval více biologicky aktivních látek.cze
dc.format60 s. (80 265 znaků)
dc.format60 s. (80 265 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectpolyfenolycze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectkvercetincze
dc.subjectkemferolcze
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecze
dc.subjectvliv flavonoidů na člověkacze
dc.subjectBrassicaceaecze
dc.subjectpolyphenolseng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectquercetineng
dc.subjectkaempferoleng
dc.subjecthigh performance liquid chromatographyeng
dc.subjectthe effect of flavonoids on humanseng
dc.subjectBrassicaceaeeng
dc.titleSledování biologicky aktivních látek v asijské zelenině z čeledi Brukvovitécze
dc.title.alternativeMonitoring of biologically active substances in Asian vegetables from Brassicaceae familyeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57972
dc.description.abstract-translatedThe Bachelor thesis is monitoring the content of polyphenolic substances in non-traditional leafy vegetables at different times of the year. Specific samples were experimentally studied, such as: green mustard (Brassica rapa var. komatsuna), red mustard (Brassica juncea (L.) Czern.), mizuna and mibuna (Brassica rapa ssp. Japonica (L.)). Although the samples are Asian leafy vegetables, they are now widely used in the Czech Republic and can be found both in the form of seeds and as leaves for consumption. Therefore, the issue of beneficial biologically active substances is topical. The phenolic group includes flavonoids that are easily available and their biological activity is also significant. Vegetables have antioxidant properties due to flavonoids, which prevent lipid peroxidation and eliminate free radicals. This property is also beneficial to humans, and therefore flavonoid substances are also used in medicine. They can prevent the emergence of chronic diseases such as cardiovascular disease or atherosclerosis. Flavonoids are also attributed to preventive effects against cancer and diabetes mellitus. Samples of cruciferous leafy vegetables were grown in 2017 on the experimental plot of the Faculty of Agriculture of the University of South Bohemia in České Budějovice on the open area of the flowerbed in spring and autumn sowing. The high performance liquid chromatography method was used to measure the content of flavonoid substances. The following substances were studied in selected vegetables: myricetin, morin, luteolin, quercetin, apigenin and kaempferol. Unfortunately, myricetin, morin, luteolin and apigenin were not detected by HPLC. Concentrations of only quercetin and kaempferol were measured for final comparison with expert articles. The sowing time did not affect the measured contents quercetin and kaempferol in most of the samples. Only a specimen of Chinese red mustard from autumn sowing contained more biologically active substances.eng
dc.date.accepted2019-06-05
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSvoboda, Lubomír


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam