dc.contributor.advisor | Hoštičková, Irena | |
dc.contributor.author | Zahradník, Václav | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:00:47Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:00:47Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-05-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41208 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá zhodnocením vybraných izolačních metod DNA na vybraných vzorcích máku, za účelem zhodnocení kvality a kvantity vyizolované DNA a vybrání metod, které by mohli být v budoucnu plošně použity při testování padělání máku v potravinách. V Literární rešerši jsou zmíněné metody izolace a způsoby hodnocení. Metodika je dále zaměřena na izolaci za použití jak firemně dostupných kitů, tak klasických metod (CTAB-PVP), zhodnocení získaných vzorků pomocí spektrofotometrického měření a PCR reakce s následnou elektroforézou na gelu. Z výsledků je zřejmé, že jako nejlepší metody se jeví klasické metody CTAB modifikované pro rostliny. Já ovšem tyto metody nedoporučuji kvůli náročnosti při práci a přikláním se k firemně dodávaným kitům, které jsem testoval. | cze |
dc.format | 57s. (88 323 znaků). | |
dc.format | 57s. (88 323 znaků). | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | mák | cze |
dc.subject | makové produkty | cze |
dc.subject | PCR metoda | cze |
dc.subject | DNA izolace | cze |
dc.subject | kvalita DNA | cze |
dc.subject | poppy | eng |
dc.subject | poppy products | eng |
dc.subject | PCR method | eng |
dc.subject | DNA isolation | eng |
dc.subject | DNA quality | eng |
dc.title | Optimalizace izolace DNA z rostlin máku a makových výrobků. | cze |
dc.title.alternative | Optimalisation of DNA isolation from opium poppy plants and poppy products. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 57976 | |
dc.description.abstract-translated | The thesis deals with the evaluation of selected DNA isolation methods on the selected samples of poppy, to evaluation the quality and the quantity of isolated DNA and select methods, which could be used in the future for testing forgery poppy in the food. There are mentioned methods of isolation and methods of evaluation in the literature research. The methodology is focused on isolation using kits and conventional methods (CTAB-PVP), evaluation of obtained samples by spectrophotometric measurement and PCR reaction followed by gel electrophoresis. It is obvious from the results that classical CTAB-PVP methods modified for plants appear to be the best methods. However, I do not recommend these methods because of the difficulty at work and I am inclining towards the company-supplied kits I have tested. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-06 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zdravotní laborant | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Jozová, Eva | |