Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHoštičková, Irena
dc.contributor.authorChadimová, Nikola
dc.date.accessioned2023-03-07T12:00:57Z
dc.date.available2023-03-07T12:00:57Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41222
dc.description.abstractGeneticky modifikované organismy, jejichž genetická výbava byla cíleně pozměněna získávají vlastnosti, které dříve neměly. Jedním z hlavních důvodů těchto cílených genetických úprav u rostlin je odolnost vůči herbicidům. Zejména u sóji se využívá modifikace na odolnost k herbicidu glyfosátu. Dosud stále nebyla prokázána bezpečnost potravin vyrobených z geneticky modifikovaných plodin či z živočišných produktů zvířat krmených GM krmivy. Tato bakalářská práce se zaměřuje jednak na optimalizaci metod pro detekci GMO ve zpracovaných potravinách a v krmivech, a dále také na ověření pravdivosti údajů, týkající se přítomnosti GMO, uváděné firmami na obalech potravin či krmiv. Rešeršní část této práce obsahuje informace o genovém inženýrství, problematice geneticky modifikovaných organismů a zaměřuje se také na popis technik potřebných k detekci GMO především ve zpracovaných potravinách, ale také v krmivech dostupných na českém trhu. Metodická část této bakalářské práce se zaměřuje na detekci CaMV 35S promotoru vyskytující se v DNA plodin, které prošly genetickou úpravou. Přítomnost specifického transgenního materiálu zahrnovala detekci konkrétního genu odolného vůči glyfosátu, který můžeme znát zejména pod obchodím názvem Roundup. K analýze GMO byly využity základní molekulárně biologické metody.cze
dc.format58s.(75 968 znaků)
dc.format58s.(75 968 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectgenetická modifikacecze
dc.subjectGMOcze
dc.subjecttransgenycze
dc.subjectgenové inženýrstvícze
dc.subjectsójacze
dc.subjectPCRcze
dc.subjectgenetic modificationeng
dc.subjectGMOeng
dc.subjecttransgeneseng
dc.subjectgenetic engineeringeng
dc.subjectsoyeng
dc.subjectPCReng
dc.titlePCR detekce geneticky modifikované sóji v potravinách a krmivechcze
dc.title.alternativePCR detection of genetically modified soybean in food and feedeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag58003
dc.description.abstract-translatedGenetically modified organisms which genetic equipment has been specifically targeted of have been acquiring properties they did not have before. One of the main reasons for this aimed genetic modification in plants is herbicide resistance. Especially in soy case is used the modification to resist to glyphosate. The safety of the food which has been made of genetically modified crops or products of animal fed with GM feed has not been proved so far. This bachelor thesis focuses on methods for detection of GMOs in food and feed. Also, it focuses on verifying the data concerning the presence of GMOs presented by companies on food or feed packaging. The research part of this work contains information about genetic engineering, the issue of genetically modified organisms and also focuses on the description of techniques needed to detect GMOs, especially in processed foods, but also in feeds available on the Czech market. The methodical part of this bachelor thesis focuses on the detection of CaMV 35S promoter occurring in DNA crops that have undergone genetic modification. The presence of a specific transgenic material involved the detection of a particular glyphosate-resistant gene, which is particularly known under the trade name Roundup. There were used basic molecular biological methods to analyze GMOs.eng
dc.date.accepted2019-06-06
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeBeran, Pavel


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam