Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPokorná, Jitka
dc.contributor.authorVinklárková, Monika
dc.date.accessioned2023-03-07T12:01:39Z
dc.date.available2023-03-07T12:01:39Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-06
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41277
dc.description.abstractTato práce se zabývá problematikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu, a to hlavně diabetickou dietou spolu s režimovými opatřeními. Pro tuto práci byly stanoveny čtyři cíle. Prvním cílem práce je zmapovat, zda pacienti s DM 2. typu dodržují dietu. Druhým cílem zda mají pravidelnou tělesnou aktivitu. Cílem třetím je popsat, jak se změnil životní styl pacientů po diagnóze DM 2. typu a posledním cílem je popsat aktuální stravovací návyky pacientů s DM 2. typu. Teoretická část se zabývá charakteristikou onemocnění diabetes mellitus 2. typu a také popisuje pojmy, jako jsou inzulinová rezistence a metabolický syndrom. Dále se zabývá diagnostikou diabetu, komplikacemi a léčbou. Podrobně se zabývá diabetickou dietou a režimovými opatřeními u diabetu 2. typu. V praktické části je zkoumáno dodržování diabetické diety a režimových opatření pomocí kvalitativního výzkumu. Výzkumnou část tvoří týdenní jídelníček od každého pacienta a jeho propočet v programu Nutriservis Professional a následné zhodnocení. V každém jídelníčku se sleduje celkový příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů a mono- a disacharidů. Praktická část bakalářské práce dále obsahuje řízené strukturované rozhovory. Rozhovor tvořilo 19 otázek, které byly pro všechny respondenty stejné. Výzkumný soubor tvořilo celkem 12 respondentů, z toho 6 žen a 6 mužů. Z výsledků výzkumu vyplývá, že diabetickou dietu a režimová opatření většina pacientů nedodržuje a někteří pouze částečně. Téměř všichni pacienti po diagnóze provedli v životním stylu alespoň nějaké změny k lepšímu. Pacienti po diagnóze diabetu většinou zvýšili pohybovou aktivitu, redukovali svoji hmotnost, omezili sladkosti a stravují se pravidelněji.cze
dc.format79 s. (121 209 znaků)
dc.format79 s. (121 209 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdiabetes mellitus 2. typucze
dc.subjectdiabetická dietacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectdiabetes mellitus type 2eng
dc.subjectdiabetic dieteng
dc.subjectnutritioneng
dc.titleDiabetická dieta a režimová opatření u DM 2. typucze
dc.title.alternativeDiabetic Diet and Regimen Measures for Type 2 Diabetes Mellituseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag58222
dc.description.abstract-translatedThis thesis deals with the problem of type 2 diabetes mellitus. It mainly focuses on a diabetic diet along with regimen measures. Four goals have been set for this thesis. The first goal is to map whether patients with type 2 DM keep the diet. The second goal is to find out whether they have regular physical activity. The third goal is to describe how the lifestyle of patients has changed after type 2 DM had been diagnosed and the last goal is to describe the current eating habits of patients with type 2 DM. The theoretical part deals with the characteristics of type 2 diabetes mellitus and also describes terms such as insulin resistance and metabolic syndrome. It also deals with diagnostics, complications and treatment of diabetes. It deals in detail with diabetic diet and regimen measures in type 2 diabetes. The practical part examines the observance of diabetic diet and regimen measures through qualitative research. The research part consists of a weekly menu of each patient and its calculation in the Nutriservis Professional program and subsequent evaluation. Each diet follows the total intake of energy, protein, fat, carbohydrates, and mono- and disaccharides. The practical part of the thesis also contains structured interviews. The interview consisted of 19 questions that were the same for all respondents. The research sample consisted of 12 respondents, of which 6 were women and 6 were men. The results of the research show that the majority of patients do not follow the diabetic diet and regimen measures and some of them only partially. Almost all patients have made some changes in their lifestyle after diagnosis. These patients generally increased physical activity, reduced weight, reduced sweets, and eat more regularly.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSukdolová, Iveta


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam