Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKrejsová, Jana
dc.contributor.authorMalínková, Monika
dc.date.accessioned2023-03-07T12:01:47Z
dc.date.available2023-03-07T12:01:47Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-05-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41287
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, zda se díky pamlskové vyhlášce děti lépe stravují. Zmapovat, jestli si děti svačiny nosí z domova, kupují si samy v obchodech nebo školní jídelna nabízí zdravé svačiny, které připravuje, a zda jsou školy zapojeny do projektu EU a ČR na podporu zdraví " Ovoce a zelenina do škol" a "Mléko do škol". K dotazníkovému šetření byli vybráni žáci základních škol 3. a 4. tříd z Kraje Vysočina a z Jihočeského kraje. Zúčastnilo se celkem 250 respondentů ve věku 8-11 let. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část je zaměřena na legislativu týkající se potravin, které lze prodávat ve školách a školských zařízeních, dále na problematiku stravování a obezity u dnešních dětí, výživová doporučení, stravovací návyky. V neposlední řadě pojednává o programech Evropské Unie společně s Českou republikou, zejména jde o Program Ovoce a zelenina do škol a Program Mléko do škol. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření týkající se stravování dětí v rozmezí 8-11 let. Pro vyhodnocení byla použita data z dotazníků od 250 žáků ze čtyř základních škol z Kraje Vysočina a Jihočeského kraje. Autorka bakalářské práce prezentuje výsledky svého dotazníkového šetření, které poukazuje na skutečnost, že více než 90 % dotazovaných žáků si nosí svačiny každý den z domova. Je vidět, že rodičům záleží na tom, jak se jejich dítě stravuje. Svačina nejčastěji obsahuje pečivo, šunku, ovoce nebo zeleninu až u 80 % dotazovaných. V neposlední řadě z výsledků vyplývá, že i školám na zdravém stravování jejich dětí záleží. Všechny vybrané základní školy ve výzkumném souboru jsou zapojeny nejen do programu "Ovoce a zelenina do škol", ale i do programu "Mléko do škol". Skoro polovina respondentů, kteří dostanou ve škole ovoce a zeleninu, si ho odnese domů a doma následně sní. To samé platí u mléka. Více jak polovina respondentů ho ve škole hned vypije. Je dobré, že tyto produkty děti nevyhazují.cze
dc.format81 s.
dc.format81 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectPamlsková vyhláškacze
dc.subjectdopolední svačinacze
dc.subjectOvoce a zelenina do školcze
dc.subjectMléko do školcze
dc.subjectDainty regulationeng
dc.subjectmorning snackeng
dc.subjectFruit and Vegetable for Schoolseng
dc.subjectMilk for Schoolseng
dc.titleVliv pamlskové vyhlášky (vyhláška č.282/2016) na zdravé stravování dětí a sledovanost svačinek žáků ve vybraných základních školáchcze
dc.title.alternativeInfluence of "dainty" regulation (Regulation No. 282/2016) on children's healthy eating and monitoring of pupils' snacks in selected primary schoolseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag58278
dc.description.abstract-translatedThe aim of this bachelor thesis was to find out by means of questionnaires whether pupils eat more healthily and have better eating habits owing to the "dainty" regulation. The aim was also to detect whether pupils bring their snacks from home, buy them in shops or make use of school canteen which offers its own healthy snacks. Another intention was to find out whether Czech schools are involved in the projects of EU and Czech Republic supporting health called "Fruit and Vegetable for Schools" and "Milk for Schools". Pupils attending the third and fourth grades at primary schools in Vysocina region and South Bohemia region were chosen to fill in the questionnaires. In total, there were 250 respondents at the age of eight to eleven. The thesis is divided into two parts. The theoretical part focuses on the legislation concerning foods which can be sold at schools, the issues of diet and obesity of today's children, nutrition recommendations, and eating habits. Last but not least it focuses on the programmes of the EU and Czech Republic, mainly the programme named "Fruit and Vegetable for Schools" and "Milk for Schools". The practical part concerns the questionnaires related to diet of children at the age of eight to eleven. For the assessment of the survey the data from 250 pupils from four different primary schools in Vysocina region and South Bohemia region were used. The author of the bachelor thesis presents the results of her survey and she points to the fact that more than 90% of pupils involved bring their snacks from home every day. From this data it is apparent that parents care about their children's diet. The snack most often consists of bakery products, ham, fruit or vegetable even at 80% of respondents. Last but not least the research shows that also the schools care about their pupils' diet. All the schools that were selected for this research are involved in the programme called "Fruit and Vegetable for Schools" and also in the programme "Milk for Schools". Almost half of the respondents who are given fruit and vegetable at school bring them home and eat them there. The same is with the milk. More than half of the respondents drink the milk at school. It is good that children do not throw these products away.eng
dc.date.accepted2019-06-04
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeNosková, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam