dc.contributor.advisor | Stránský, Miroslav | |
dc.contributor.author | Horbaniucová, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:03:13Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:03:13Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-05-06 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41371 | |
dc.description.abstract | Téma bakalářské práce je Vláknina v prevenci chorob: příjem u dospívajících
a dospělých. V teoretické části jsou základní informace o vláknině, o zdrojích vlákniny, o rozdělení vlákniny na rozpustnou a nerozpustnou a v rámci každé skupiny jsou uvedeni a popsáni její zástupci. Druhá polovina teoretické části je zaměřena především na působení vlákniny v prevenci některých chorob, a nakonec je uveden doporučený příjem vlákniny pro dospělé děti a její možné nežádoucí účinky při nadbytečném příjmu.
Cílem praktické části bylo zjistit informovanost dospívajících a dospělých
o fyziologických účincích vlákniny na lidský organismus a zmapování výživových zvyklostí respondentů se zaměřením na příjem vlákniny. Pro naplnění těchto dvou cílů byl využit dotazník. Třetím cílem bylo porovnat denní přísun vlákniny u dospívajících
a dospělých s doporučeními pro příslušnou věkovou skupinu. K naplnění třetího cíle sloužily jídelníčky, které respondenti zapisovali po dobu čtyř dní. Získané jídelníčky byly propočítány v programu "Nutriservis Professional". Výzkumný soubor tvořilo
10 respondentů, kteří byli rozděleni dle věku na dvě skupiny. První skupinu tvořili dospívající ve věku 14-16 let a druhou skupinu tvořili dospělí ve věkovém rozmezí
20-25 let.
Podle výsledků výzkumu většina respondentů v otázkách zjišťujících informovanost
o vláknině a jejích účincích na lidský organismus zvolila převážně správné odpovědi. Z části výzkumu zjišťující příjem vlákniny vyplývá, že je u respondentů nedostačující
a u některých průměrný příjem nepokryje ani 50 % z doporučení pro přísun vlákniny pro danou věkovou skupinu. | cze |
dc.format | 64 s. (96 558 znaků) | |
dc.format | 64 s. (96 558 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | vláknina | cze |
dc.subject | prevence | cze |
dc.subject | kolorektální karcinom | cze |
dc.subject | prebiotika | cze |
dc.subject | dietary fibre | eng |
dc.subject | prevention | eng |
dc.subject | colorectal cancer | eng |
dc.subject | prebiotics | eng |
dc.title | Vláknina v prevenci chorob: Příjem u dospívajících a dospělých | cze |
dc.title.alternative | Dietary Fibre as a Diseases Prevention: the Intake of Adolescents and Adults | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 58581 | |
dc.description.abstract-translated | The main theme of the bachelor thesis is Dietary fibre as a diseases prevention: the intake of adolescents and adults. Theoretical part focuses on the information about dietary fibre, its sources and its distinction on water-insoluble dietary fibres and water-soluble dietary fibres and its subtypes. Furthermore, the thesis gives information about dietary fibre's effects on diseases prevention. Lastly, recommended intake of dietary fibre for adults is given as well as adverse effects of dietary fibre when it is taken in higher quantity.
Goal of the practical part was to learn about people's general knowledge of dietary fibre and its effects on human organism and to learn about their diet in terms of dietary fibre intake. The goal was fulfilled by questionnaire. Another research goal was to compare dietary fibre intake of adolescents and adults, recommended intake of dietary fibre was considered. This goal was maintained through diet notes which respondents made for four days. These diet notes where calculated in "Nutriservis Professional". Research group had 10 respondents which were divided into two groups. First group consisted of adolescents in the age of 14-16. Second group was formed by adults in the age of 20-25.
Based on the results of our research most of the respondents have knowledge about dietary fibre and its effects on human health. From the second part of our research we can assume that most respondents' intake of dietary fibre is insufficient and it does not even cover half of recommended dietary fibre intake. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-11 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Radomská, Věra | |