Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKimmer, David
dc.contributor.authorVachoutová, Petra
dc.date.accessioned2023-03-07T12:03:21Z
dc.date.available2023-03-07T12:03:21Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-08-13
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41378
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo zmapovat problematiku výživy vrcholových sportovců. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části práce jsme se zabývali výživou vrcholových sportovců ve srovnání s běžnou populací. Pro výzkum v praktické části byly vybrány dvě skupiny profesionálních sportovců, kulturisté a fotbalisté. Byla zde zvolena kvalitativní metoda výzkumného šetření a výzkumné otázky jsou následující: VO 1: Jaké jsou stravovací návyky u vrcholových sportovců? VO 2: Které z potravin jsou pro profesionální sportovce nepostradatelné? VO 3: Jaké doplňky stravy sportovci využívají? VO 4: Jaký názor mají vrcholoví sportovci na doping? Sběr dat byl realizován za pomoci polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovorů se zúčastnilo sedm kulturistů z Plzeňského kraje a sedm fotbalistů z Olomouckého a Plzeňského kraje. Informanti byli vybráni technikou sněhové koule. Ze získaných dat rozhovorů byla vytvořena čtyři schémata v kategoriích, jednotlivé podkategorie byly následně popsány a porovnány mezi dvěma vybranými sportovními disciplínami, a to kulturistikou a fotbalem. Z výsledků vyplývá, že výživa vrcholových sportovců podléhá jistým pravidlům, ale důležité je zmínit individualitu, s jakou jsme se potýkali v jednotlivých sportovních disciplínách, a to ve všech aspektech. Výživu a stravovací návyky sportovců nelze řadit ke zdravému životnímu stylu, nedílnou součástí výživy profesionálních sportovců jsou doplňky stravy. Doping je vnímám jako negativní složka sportů na profesionální úrovni. Výstupem práce je také edukační leták s doporučením vhodných stravovacích návyků nejen pro vrcholové sportovce.cze
dc.format82 s. (134 752 znaků)
dc.format82 s. (134 752 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectVrcholový sportoveccze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectvýživa sportovcůcze
dc.subjectkulturistikacze
dc.subjectfotbalcze
dc.subjectdoplňky stravycze
dc.subjectdopingcze
dc.subjectProfessional sportsmaneng
dc.subjecteating habitseng
dc.subjectnutrition of athleteseng
dc.subjectbody-buildingeng
dc.subjectfootballeng
dc.subjectdietary supplementseng
dc.subjectdopingeng
dc.titleVýživa vrcholových sportovcůcze
dc.title.alternativeNutrition of professional sportsmeneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag59110
dc.description.abstract-translatedThe aim of this bachelor thesis was to map the nutrition of top sportsmen. The thesis is divided in 2 parts; theoretical and practical. In the theoretical part we dealt with nutrition of top athletes in comparison with the general population. In the practial part we have chosen two groups of professional bodybuilders and footballers. For the research questions we used the qualitative method. Research questions are as follows: RQ 1: What are the eating habits of professional sportsmen? RQ 2: Which foods are indispensable for professional sportsmen? RQ 3: What supplements do professional sportsmen use? RQ 4: What do professional sportsmen think about doping? The data were collected using a semi-structured interview. The interviews were attended by seven bodybuilders from the Pilsen region and seven footballers from the Olomouc and Pilsen regions. The informants were chosen by the snowball sampling technique. Four charts in categories were created from the interview data, the individual subcategories were described and compared between two selected sports disciplines: bodybuilding and football. The results are showing us that the nutrition of top athletes is subject to certain rules, but it is important to mention the individuality we have faced in each sport discipline in all aspects. Nutrition of athletes cannot be considered as a healthy lifestyle and the food supplements are an integral part of the nutrition of professional athletes. Doping is perceived as a negative element of sports on a professional level. The output of this work is also an educational leaflet with recommendations of suitable eating habits not only for top athletes.eng
dc.date.accepted2019-09-17
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOchrana veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeŠimková, Simona


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam