dc.contributor.advisor | Hasoňová, Lucie | |
dc.contributor.author | Dyková, Jitka | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:15:40Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:15:40Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41500 | |
dc.description.abstract | Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na mikroskopické vláknité houby (mikromycety) a výskyt jejich sekundárních metabolitů, mykotoxinů, v mléce a mléčných výrobcích. První část práce byla zaměřena na obecnou charakteristiku mikromycet, jejich příznivých i negativních účinků, a na popis tří hlavních rodů - Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Další část práce se zabývala výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných výrobcích. Byly popsány cesty kontaminace, nejčastější mykotoxiny v mléce a mléčných výrobcích, především v sýrech, a dále preventivní opatření k jejich eliminaci | cze |
dc.format | 64 s. (78 480 znaků) | |
dc.format | 64 s. (78 480 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | mikromycety; aflatoxiny | cze |
dc.subject | mléko | cze |
dc.subject | sýry | cze |
dc.subject | zdravotní rizika | cze |
dc.subject | micromycetes | eng |
dc.subject | aflatoxins | eng |
dc.subject | milk | eng |
dc.subject | cheese | eng |
dc.subject | health risks | eng |
dc.title | Výskyt mykotoxinů v mléce a mléčných produktech | cze |
dc.title.alternative | Occurrence of mycotoxins in milk and dairy products | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 50605 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the bachelor thesis was to create a literary review focused on microscopic filamentous fungi (micromycetes) and the occurrence of their secondary metabolites, mycotoxins, in milk and dairy products.
The first part of the work dealt with a general characteristic of micromycetes, their positive and negative effects, and with the description of three main genera - Aspergillus, Penicillium and Fusarium.
The next part of the work was focused on the occurrence of mycotoxins in milk and in dairy products. The ways of contamination were described, and also the most common mycotoxins in milk and in dairy products, mainly in cheese, and some preventive measures for their elimination. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-04 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Biologie a ochrana zájmových organismů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělská specializace | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |