Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorUhlíková, Tereza
dc.date.accessioned2023-03-07T12:15:41Z
dc.date.available2023-03-07T12:15:41Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41501
dc.description.abstractBakalářská práce se věnuje problematice rizikových kontaminujících látek v mléce, jako jsou pesticidy, veterinární léčiva, těžké kovy, mykotoxiny a jejich vlivu na kvalitu mléka. U těchto látek přítomných v mléce je prokázán negativní vliv na zdraví, jak spotřebitele, tak i dojnic. Přítomnost kontaminujících látek v mléce je tedy nutno sledovat hlavně k zajištění zdravotní nezávadnosti mléka jako suroviny. Důležitou skupinou z hlediska kontaminace mléka jsou veterinární léčiva. Jejich rezidua mají negativní dopad na mlékárenské zpracování a zdraví spotřebitele, ale mohou přispívat také k nárůstu antimikrobiální rezistence. Nicméně nadlimitní nálezy reziduí veterinárních léčiv v České republice jsou podle dostupných dat v posledních letech na nízké úrovni. Zvláštní pozornost byla v práci věnována kontaminaci mléka mykotoxiny, neboť tento problém je v současnosti velmi aktuálním a diskutovaným tématem. Nejvíce se práce zaměřuje na kontaminaci mléka aflatoxinem M1, který je nejvíce prozkoumaným mykotoxinem v souvislosti s mlékem.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectkontaminující látkycze
dc.subjectmykotoxinycze
dc.subjectzpracování mlékacze
dc.subjectpreventivní opatřenícze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectcontaminantseng
dc.subjectmycotoxinseng
dc.subjectmilk processingeng
dc.subjectpreventive measureseng
dc.titleProblematika výskytu kontaminujících látek v mlécecze
dc.title.alternativeChemical contaminants in milkeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50639
dc.description.abstract-translatedThe bachelor thesis is focused on the issue of contaminants in milk, such as pesticides, veterinary drugs, heavy metals, mycotoxins and their influence on milk quality. These substances present in milk have a negative impact on consumers health and for dairy cows health. The presence of contaminants in milk should therefore be monitored mainly to ensure the safe of the milk. An important group in terms of milk contamination are veterinary drugs. Their residues have a negative impact for milk processing and consumer health, but can also contribute to an increase in antimicrobial resistance. However, over-limit findings of veterinary drug residues in the Czech Republic have been on a low level in recent years. Special attention has been paid to milk contamination with mycotoxins because this problem is currently a very topical and discussed topic. Most of the work is focused on the contamination of milk with aflatoxin M1, which is the most explored milk-related mycotoxin.eng
dc.date.accepted2019-06-12
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam