dc.contributor.advisor | Pexová-Kalinová, Jana | |
dc.contributor.author | Tříletá, Jana | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:15:58Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:15:58Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41556 | |
dc.description.abstract | Kerblík třebule je významná rostlina nejen jako zelené koření, ale rovněž pro svoje zdravotní účinky. Výzkum se zabývá i jinými druhy rodu kerblík, proto jsou v práci okrajově zmíněny i další druhy, rostoucí v ČR ve volné přírodě. Cílem této práce bylo ověřit možnost celoročního pěstování kerblíku v ČR, a popsat jeho biologické vlastnosti.
Podmínky pro pěstování kerblíku třebule a jejich vliv na rychlost růstu a výnos, byly posuzovány při maloparcelkovém pokusu založeném v Náměšti nad Oslavou v roce 2018. Výsev byl prováděn postupně, v 7 termínech (duben až září). V porostu bylo hodnoceno: doba vzcházení, počet vzešlých rostlin, výskyt plevelů, chorob a škůdců, délka vegetace, výška rostlin a výnos nati. V nati kerblíku byl stanoven obsah bílkovin, vláknina, minerály Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, F, K, Na, Zn. Vůně a chuť kerblíku, byla hodnocena senzorickou analýzou. Kuchyňské využití kerblíku bylo ověřeno na několika pokrmech.
Kerblík je možné doporučit i pro pěstování v interiéru. V polních podmínkách byl nejvhodnější srpnový výsev s výnosem 2,1 kg/ha, s výškou porostu 35 cm, dosahující 45. den vegetace. Při pěstování lze doporučit společné pěstování s ředkvičkami. Pro kuchyňské využití lze doporučit využití kerblíku místo zelené petrželky případně ve směsi fines herbes s pažitkou, petrželí a estragonem. | cze |
dc.format | 73 s. (110 015 znaků) | |
dc.format | 73 s. (110 015 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | kerblík | cze |
dc.subject | pěstování | cze |
dc.subject | chemické a nutriční složení | cze |
dc.subject | chuť | cze |
dc.subject | vůně | cze |
dc.subject | zdravotní účinky | cze |
dc.subject | chervil | eng |
dc.subject | cultivation | eng |
dc.subject | chemical and nutritional composition | eng |
dc.subject | aroma | eng |
dc.subject | flavor | eng |
dc.subject | health effects | eng |
dc.title | Kerblík - jeho biologická charakteristika a možnosti celoročního pěstování | cze |
dc.title.alternative | Chervil - its biological characteristics and possibilities of year-round cultivation | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 53811 | |
dc.description.abstract-translated | Chervil is an important plant not only like the green herb but also for its health effects. The research also deals with other species of chervil, therefore these, which grows in the wild in the Czech Republic, are mentioned marginally.
The aim of this thesis was to verify the possibility of cultivation of chervil in the Czech Republic during all year and to describe its biological properties.
The conditions for the growing of chervil and their influence on growth rate and yield were assessed in a small-plot trial, established in 2018 in Náměšť nad Oslavou.
Sowing was carried out gradually in 7 terms (from April to September). The growth, the time of emergency, the number of emerged plants, the occurrence of weeds, diseases and pests, the length of vegetation, the height of plants, and the yield of leaves were evaluated: Protein, fiber, mineral (Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, F, K, Na, Zn) content was determined in the chervil stalks. The smell and taste of chervil were evaluated sensory.
Kitchen use of chervil has been verified on several meals.
We can recommend also chervil growing indoors. The sowing in August reached the yield of 2.1 kg/ha and the plant height was 35 cm on the 45-th day of vegetation in field conditions. Intercropping of chervil with radishes can be recommended. For culinary use, we can recommend chervil instead of parsley or in the mixture of fines herbes with chives, parsley and tarragon. | eng |
dc.date.accepted | 2019-06-04 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |