Pěstování "Klokotského zelí"
Abstrakt
Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování, zpracování a využití
Klokotského zelí pěstovaného společností ZAS Dražice, a. s. Hlávkové zelí je
dlouhodenní chladuvzdorná rostlina citlivá na vláhu, která ke svému růstu potřebuje
otevřené a vzdušné plochy, nejlépe v blízkosti vodních toků, rybníků a vodních
nádrží. Hlávkové zelí se pěstuje ve dvou subvarietách, bílé a červené. V České
republice je více rozšířeno zelí bílé. Odrůdy bílého hlávkového zelí se dělí na rané, letní, polopozdní a pozdní. Odrůdy se liší velikostí zelné hlávky, její hmotností, dobou výsevu a sklizně a délkou vegetačního období. Hlávkové zelí je výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek, ale i vlákniny, bílkovin, glukosinolátů a s-metylmethioninu. Uvedené složky mají příznivý vliv na lidské zdraví. Díky nutričním hodnotám a dlouholeté tradici pěstování je hlávkové zelí v České republice hojně pěstovanou zeleninou, která se konzumuje čerstvá nebo zpracovaná, nejčastěji jako kvašená (kysaná). Klokotské zelí je pozdní bílé hlávkové zelí, které lze koupit jako hlávkové nebo krouhané. Krouhané Kysané Klokotské zelí získalo díky své chuti a kvalitě ocenění "Chutná hezky. Jihočesky" a titul "Regionální potravina".