Senzorické hodnocení vybraných druhů ovocných vín
Abstrakt
Cílem bakalářské práce bylo připravit alespoň tři druhy ovocných vín pro senzorické hodnocení a posoudit jejich přijatelnost ve vybrané skupině hodnotitelů. V průběhu přípravy byla práce obohacena o výsledky senzorického hodnocení tří ovocných vín zakoupených v tržní síti. Senzorické analýzy (pořadová preferenční zkouška a vypracování senzorického profilu) se zúčastnilo celkem 61 posuzovatelů z řad studentů, vysokoškolských pedagogů i veřejnosti ve věku od 21 do 55 let. Zjištěné výsledky ukázaly, že nejlépe hodnoceným experimentálně vyrobených vzorkem bylo ve vybrané skupině víno z plodů růže šípkové (Rosa canina). Nejhůře hodnoceným bylo víno vyrobené z plodů slivoně trnky (Prunus spinosa L.). Při posuzování komerčně vyrobených ovocných vín souvisely významné rozdíly v hodnocení senzorického profilu mezi vzorky především s individuálními chuťovými preferencemi posuzovatelů. Na hodnocení celkového dojmu posuzovaných ovocných vín se podílelo především hodnocení vůně a chuti hodnoceného vzorku vína.