Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBárta, Jan
dc.contributor.authorNěmcová, Hana
dc.date.accessioned2023-03-07T12:16:31Z
dc.date.available2023-03-07T12:16:31Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41622
dc.description.abstractPo lisování oleje ze semen konopí setého (Cannabis sativa L.) zůstane velké množství zbytkového materiálu, který je bohatý na velmi kvalitní bílkoviny obsahující všechny esenciální aminokyseliny. Tento "odpad" lze semlít na mouku. V této práci bylo zjišťováno, zda by se suchým prosíváním konopné mouky mohlo v některé velikostní frakci dosáhnout zvýšení koncentrace bílkovin natolik, že by se dala využívat jako bílkovinný koncentrát. Pokus byl prováděn na pěti odrůdách konopí, z jejichž semen byl olej vylisován za studena. Následně umletá mouka byla rozdělena na tři velikostní frakce. Nejhrubší obsahovala částice větší než 250 m, prostřední frakce se sestávala z částic menších než 250 m ale větších než 180 m a nejjemnější frakci tvořily částice menší než 180 m. Bílkoviny byly analyzovány různými laboratorními technikami. Bylo zjištěno, že nejvíce bílkovin bylo zastoupeno v nejjemnější frakci. Jejich koncentrace se zde zvětšila z přibližně 24-27 % na asi 35-40 %.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectCannabiscze
dc.subjectkonopícze
dc.subjectproteinový koncentrátcze
dc.subjectCannabiseng
dc.subjecthempeng
dc.subjectprotein concentrateeng
dc.titlePříprava koncentrátů konopných bílkovin mechanickým způsobemcze
dc.title.alternativePreparation hemp protein concentrates by mechanical meanseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag54298
dc.description.abstract-translatedA large amount of residual material, which is rich in high-quality protein containing all essential amino acids, remains after pressing hemp seed oil (Cannabis sativa L.). This "waste" can be ground into flour. This thesis examines whether dry sieving of hemp flour could increase the protein concentration in some size fraction to such an extent that it could be used as a protein concentrate. The experiment was carried out on five varieties of hemp from which was the cold-pressed oil acquired. The ground flour was subsequently divided into three size fractions. The coarsest fraction contained particles larger than 250 m, the middle fraction consisted of particles smaller than 250 m but larger than 180 m and the finest fraction composed of particles smaller than 180 m. Proteins were analyzed by various laboratory techniques. Most proteins were found to be in the finest fraction. Their concentration increased here from about 24-27 % to 35-40 %.eng
dc.date.accepted2019-06-04
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam