dc.contributor.advisor | Bárta, Jan | |
dc.contributor.author | Jura, Dominik | |
dc.date.accessioned | 2023-03-07T12:16:33Z | |
dc.date.available | 2023-03-07T12:16:33Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.date.submitted | 2019-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41625 | |
dc.description.abstract | Obiloviny jsou významným zdrojem dusíkatých látek a energie ve formě škrobu. Obsahují v menší míře také antinutriční látky, jako alkylresorcinoly, neškrobnaté sacharidy, kyselinu fytovou a další. Pro krmení hospodářských zvířat, se zpracovávají a upravují zejména extrudací, lisováním, sušením a dalšími způsoby.
Luskoviny jsou zdrojem dusíkatých látek. Jsou hojně využívány, jak pro tvrdá, zralá semena, tak pro sklizeň zelené hmoty. Často mohou plnohodnotně nahradit olejniny v krmných směsích a jsou nezbytnou složkou krmných směsí.
Olejniny jsou cennou komponentou krmných směsí. Vyznačují se především vysokým obsahem tuku. Odpadem průmyslového zpracování olejnatých semen vznikají výlisky, nebo extrahované šroty, které jsou hojně využívány jako složky krmných směsí. Tyto komponenty mají, vedle vysokého obsahu tuku, i vysoký obsah bílkovin. | cze |
dc.format | 55 | |
dc.format | 55 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Obiloviny | cze |
dc.subject | luskoviny | cze |
dc.subject | olejniny | cze |
dc.subject | extrudace | cze |
dc.subject | lisování | cze |
dc.subject | tuk | cze |
dc.subject | bílkoviny. | cze |
dc.subject | Cereals | eng |
dc.subject | legumes | eng |
dc.subject | oilseeds | eng |
dc.subject | extrusion | eng |
dc.subject | pressing | eng |
dc.subject | fat | eng |
dc.subject | protein | eng |
dc.title | Současné využití zrnin a olejnin pro krmení hospodářských zvířat | cze |
dc.title.alternative | Current use of grain and oil crops for feeding of farm animals | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 54360 | |
dc.description.abstract-translated | Cereals are an important source of nitrogenous substances and energy in the form of starch. They also contain, to a lesser extent, antinutritional substances such as alkyl resorcinols, non-starch carbohydrates, phytic acid and others. For the feeding of farm animals, they are processed and treated mainly by extrusion, pressing, drying and the like.
Legumes are a source of crude protein. They are widely used, both for hard, mature seeds and for harvesting green matter. They can often fully replace oilseeds in compound feed and are an essential component of compound feed.
Oilseeds are a valuable component of compound feed. They are mainly characterized by high fat content. Waste from the industrial processing of oil seeds produces pressed pieces or extracted scrap, which are widely used as components of feed mixtures. These components have, in addition to high fat content, high protein content. | eng |
dc.date.accepted | 2019-05-30 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |