• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Disertační práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Disertační práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vybrané faktory ovlivňující štítnou žlázu přežvýkavců

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.247Mb)
    Posudek vedoucího práce (118.0Kb)
    Posudek oponenta práce (305.5Kb)
    Průběh obhajoby práce (596.7Kb)
    Datum
    2019
    Autor
    Křížová, Zuzana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Chov dojného skotu je v České republice jedním ze stěžejních odvětví živočišné výroby. O celkové úspěšnosti chovu v současnosti rozhoduje nejen kvantita, ale i kvalita získávaného produktu. Se stále se zvyšujícími nároky na produkci hospodářských zvířat se souběžně zvyšují i nároky na integrační systémy organismu, které regulují funkce tkání a orgánů tak, aby byla zajištěna homeostáza organismu. Ten to fakt se týká i endokrinní soustavy, její reakce na podněty z vnitřního a vnějšího prostředí je pomalejší, ve srovnání s nervovou soustavou, avšak vyvolává dlouhodobější změny. V rámci dizertační práce bylo provedeno několik analýz biologického materiálu zaměřených na zhodnocení vybraných faktorů, které mohou ovlivňovat činnost štítné žlázy u přežvýkavců. U skotu byl vyhodnocen: vliv fáze a pořadí laktace, ročního období, plemenné příslušnosti, stimulace energetického metabolismu a vliv různého množství a formy jódu suplementovaného do krmné dávky. U ovcí byl vyhodnocen vliv klimatu, věku, březosti a laktace na dynamiku hormonů štítné žlázy. V souvislosti s činností štítné žlázy, pro jejíž správnou funkci je nezbytné dostatečné množství jódu v organismu, byl vyhodnocen i obsah jódu v bazénových a individuálních vzorcích mléka, jako ukazatele saturace dojnic jódem. V případě dostatečného nebo nadbytečného příjmu je jód vylučován močí a u laktujících zvířat mlékem. Právě mléko a mléčné výrobky jsou hlavním přirozeným zdrojem jódu v ČR a i přes to, že je v současné době v České republice jodový deficit považován za zvládnutý a příjem jódu za optimální, je nadále nutné situaci ohledně saturace jódem, jak lidí, tak zvířat, sledovat. Cílem je tak předcházet zdravotním komplikacím způsobeným deficitem jódu, ale i celkově sledovat vývoj situace a zabránit naopak případnému nadbytečnému příjmu.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41642
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV