Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKadlec, Jaromír
dc.contributor.authorJana, Václav
dc.date.accessioned2023-03-07T12:17:11Z
dc.date.available2023-03-07T12:17:11Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41691
dc.description.abstractTéma diplomové práce bylo vybráno z důvodu mého pracovního působení ve Slatinných lázních Třeboň a osobním zájmem o zdravý životní styl. Cílem předkládané diplomové práce je posoudit na základě dotazníkového šetření současné stravovací návyky seniorů nad 60 let, analyzovat pestrost jejich stravování a na základě získaných informací doporučit změny jejich stravovacích návyků. Zmapovat problematiku seniorů v naší společnosti, jejich životního stylu a volného času klientů Slatinných lázní Třeboň s.r.o. Na základě empirického šetření a studia literatury byl proveden průzkum u této skupiny obyvatelstva. Teoretická část se zabývá racionální výživou, pestrostí stravování, životním stylem, výživovými hodnotami pro správné fungování jejich organismu a hodnotami ovlivňujícími zdraví seniorů. Součástí literární rešerše je patofyziologie výživy seniorů a její prevence na zdravotní stav. Metodika práce je založena anonymnímu kvantitativnímu empirickému šetření. Pro konkrétní průzkum byla vybrána věková skupina ve věkovém rozmezí nad 60 let (dále jen "60+") v celkovém počtu 200 klientů. Z toho bylo 58 % mužů a 42% žen. Šetření probíhalo formou dotazníku. V dotazníku byly kromě otázek třídících (věk, pohlaví) zařazeny otázky spojené se stravovacími návyky a životním stylem. Příklady dotazníků jsou uvedeny v příloze. Počet otázek 30 rozdělené dle stravování, a životního stylu. První z otázek byla zaměřena na BMI index, který je úzce spojen s tělesnou hmotností respondenta. Z uvedeného vyplývá, že více jak 74,5 % respondentů má vyšší než optimální hmotnost, přičemž 19 % trpí obezitou. Na základě dotazníkového šetření bylo zjištěno, že významnou součástí nejoblíbenějším pekařským výrobkem je chléb, který upřednostňuje 69,1 % respondentů. Pokud jde o konzumaci zeleniny a ovoce, 32,7 % respondentů konzumuje tuto skupinu potravin pouze 1-2 x týdně. Pozitivní je, že denně konzumuje zeleninu 46,4 % a ovoce 45 % respondentů. Z potravin živočišného původu potvrdilo denní konzumaci masa a masných výrobků 18,2 % a z mléčných výrobků preferovalo 47 % respondentů fermentované mléčné výrobky. Vzhledem k vysokému počtu respondentů trpící nadváhou a obezitou je pozitivní, že 76,4 % konzumují lahůdky 1 x týdně a pouze 3,6 % denně, medem sladí 40,9 % respondentů. Součástí racionální stravy je pitný režim kde doporučované 2-3 l splňovalo 34,5 % respondentů. Pravidelně se stravuje 5 x denně 28,2 % respondentů, velmi pozitivní je, že snídá 81 % respondentů. Pečivu k snídani dává přednost 41 % respondentů. U 43,6 % respondentů byla prokázána některá z civilizačních chorob a 3,6 % nemělo o svém stavu přehled. Další hledisko byl životní styl, denní fyzickou aktivitu vykazovalo 50 % respondentů. Pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů 43,6 % respondentů upřednostňují konzumaci piva a jen 16,4 % nepijí alkoholické nápoje vůbec. Doporučený čas spánku splňovalo 67 % respondentů. Tabákové výrobky užívá pouze 28 % respondentů.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectSenior; výživa; životní styl; pestrost stravycze
dc.subjectSenior; nutrition; lifestyle; variety of dieteng
dc.titleVyhodnocení pestrosti stravování a životního stylu u vybrané skupiny seniorůcze
dc.title.alternativeEvaluation of variety of eating and lifestyle in selected group of seniorseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag53671
dc.description.abstract-translatedThe topic of the thesis was chosen because of the work in the company of the Peat Spa Třeboň and a personal interest in a healthy lifestyle. The aim of this thesis is to show the current dietary habits of seniors over 60 on the basis of a questionnaire survey, to analyze their diet and meals based on the information obtained. Map the issue of seniors in our society, their lifestyle and leisure time for the clients of the Peat Spa Třeboň s. r. o. Based on empirical research and literature studies, a survey of this population has been demonstrated. The theoretical part deals with rational nutrition, variety of eating, lifestyle, nutritional values for the proper functioning of their organism and values influencing the health of seniors. A partial literary research is the pathophysiology of seniors nutrition and its prevention to health. The work methodology is an anonymous quantitative empirical survey. For a specific survey, an age group of over 60 years was selected. Of these, 58 % were men and 42 % were women. The survey was in the form of a questionnaire. In addition to sorting and lifestyle questions, the questionnaire was. Examples of questionnaires are provided in the annex. Number of questions 30 divided by diet, lifestyle. The first question was focused on the BMI index, which is closely related to the respondent's body weight. It follows that more than 74.5 % of respondents have higher than optimal weight, within 19 % suffering from obesity. Based on the questionnaire survey, bread was found to be an important part of the most popular bakery product, which is favored by 69.1 % of respondents. Regarding the consumption of vegetables and fruits, 32.7 % of respondents consume this group of food only 1-2 times a week. It is positive that 46.4 % of the daily consumption of vegetables and 45 % of the fruit are consumed. Of foodstuffs of animal origin, 18.2 % of the daily consumption of meat and meat products was confirmed, and 47 % of the dairy products preferred fermented dairy products. From the high number of overweight and obese respondents, it is positive that 76.4 % consume delicacies once a week and only 3.6 % a day, with 40.9 % responding to honey. The rational diet includes a drinking regime where 34.5 % of respondents recommended the recommended 2-3 liters. 28.2 % of respondents regularly eat 5 times a day, 81% of respondents are very positive about breakfast. 41 % of respondents prefer pastries for breakfast. 43.6 % of the respondents had some civilization diseases and 3.6 % had no overview of their condition. Another aspect was lifestyle, with 50 % of the respondents reporting daily physical activity. Regarding alcohol consumption, 43.6 % of respondents prefer to drink beer and only 16.4 % do not drink alcoholic beverages at all. 67 % of respondents had a recommended sleep time. Only 28 % of respondents use tobacco products.eng
dc.date.accepted2019-05-27
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineKvalita zemědělských produktůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam