• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vyhodnocení pestrosti stravování a životního stylu u vybrané skupiny seniorů

    No Thumbnail [100%x80]
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.377Mb)
    Posudek vedoucího práce (299.3Kb)
    Posudek oponenta práce (391.8Kb)
    Průběh obhajoby práce (21.69Kb)
    Datum
    2019
    Autor
    Jana, Václav
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Téma diplomové práce bylo vybráno z důvodu mého pracovního působení ve Slatinných lázních Třeboň a osobním zájmem o zdravý životní styl. Cílem předkládané diplomové práce je posoudit na základě dotazníkového šetření současné stravovací návyky seniorů nad 60 let, analyzovat pestrost jejich stravování a na základě získaných informací doporučit změny jejich stravovacích návyků. Zmapovat problematiku seniorů v naší společnosti, jejich životního stylu a volného času klientů Slatinných lázní Třeboň s.r.o. Na základě empirického šetření a studia literatury byl proveden průzkum u této skupiny obyvatelstva. Teoretická část se zabývá racionální výživou, pestrostí stravování, životním stylem, výživovými hodnotami pro správné fungování jejich organismu a hodnotami ovlivňujícími zdraví seniorů. Součástí literární rešerše je patofyziologie výživy seniorů a její prevence na zdravotní stav. Metodika práce je založena anonymnímu kvantitativnímu empirickému šetření. Pro konkrétní průzkum byla vybrána věková skupina ve věkovém rozmezí nad 60 let (dále jen "60+") v celkovém počtu 200 klientů. Z toho bylo 58 % mužů a 42% žen. Šetření probíhalo formou dotazníku. V dotazníku byly kromě otázek třídících (věk, pohlaví) zařazeny otázky spojené se stravovacími návyky a životním stylem. Příklady dotazníků jsou uvedeny v příloze. Počet otázek 30 rozdělené dle stravování, a životního stylu. První z otázek byla zaměřena na BMI index, který je úzce spojen s tělesnou hmotností respondenta. Z uvedeného vyplývá, že více jak 74,5 % respondentů má vyšší než optimální hmotnost, přičemž 19 % trpí obezitou. Na základě dotazníkového šetření bylo zjištěno, že významnou součástí nejoblíbenějším pekařským výrobkem je chléb, který upřednostňuje 69,1 % respondentů. Pokud jde o konzumaci zeleniny a ovoce, 32,7 % respondentů konzumuje tuto skupinu potravin pouze 1-2 x týdně. Pozitivní je, že denně konzumuje zeleninu 46,4 % a ovoce 45 % respondentů. Z potravin živočišného původu potvrdilo denní konzumaci masa a masných výrobků 18,2 % a z mléčných výrobků preferovalo 47 % respondentů fermentované mléčné výrobky. Vzhledem k vysokému počtu respondentů trpící nadváhou a obezitou je pozitivní, že 76,4 % konzumují lahůdky 1 x týdně a pouze 3,6 % denně, medem sladí 40,9 % respondentů. Součástí racionální stravy je pitný režim kde doporučované 2-3 l splňovalo 34,5 % respondentů. Pravidelně se stravuje 5 x denně 28,2 % respondentů, velmi pozitivní je, že snídá 81 % respondentů. Pečivu k snídani dává přednost 41 % respondentů. U 43,6 % respondentů byla prokázána některá z civilizačních chorob a 3,6 % nemělo o svém stavu přehled. Další hledisko byl životní styl, denní fyzickou aktivitu vykazovalo 50 % respondentů. Pokud jde o konzumaci alkoholických nápojů 43,6 % respondentů upřednostňují konzumaci piva a jen 16,4 % nepijí alkoholické nápoje vůbec. Doporučený čas spánku splňovalo 67 % respondentů. Tabákové výrobky užívá pouze 28 % respondentů.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41691
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    NoThumbnail