Hodnocení jakosti konzervované píce a návrhy na zlepšení konzervační technologie ve zvoleném podniku.
Abstrakt
Cílem diplomové práce bylo posoudit kvalitu konzervované píce při různých způsobech konzervace silážování. Pro hodnocení kvality luskovinoobilných siláží v různých konzervačních technologií bylo použito senzorické hodnocení fermentačního procesu a laboratorní hodnocení. Doplňkově byla porovnána konzervace píce u technologie lisování siláže do balíku bez a s použitím aditiva (Silafor 2000 Plus). V literárním přehledu je uveden význam konzervace krmiv, základní způsoby konzervace objemné píce, botanická skladba pícních porostů, konzervační principy a jejich procesy. Dále jsou uvedeny přednosti a nedostatky konzervačních procesů.
Celkem byly zhodnoceny 3 způsoby konzervace luskovinoobilné směsky - lisování balíku do fólie, silážní žlab a silážní vak. Zhodnocení výsledku technologií vycházely nejlepší výsledky způsobu konzervace ve vaku, dále konzervace v jámě, dále balíku s použitím inolkulantu a méně kvalitní konzervace balíku bez inokulantu. Kvalita píce byla dále výrazně ovlivněna podílem ovsa ve směsi a fenofází sklizně.