Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorTrávníček, Jan
dc.contributor.authorRoubová, Pavlína
dc.date.accessioned2023-03-07T12:17:38Z
dc.date.available2023-03-07T12:17:38Z
dc.date.issued2019
dc.date.submitted2019-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/41758
dc.description.abstractCílem této práce bylo zpracovat přehled o výskytu a četnosti patologicko-anatomických nálezů na jatečných tělech skotu v České republice a srovnat s počty nálezů ve vybraném jatečném provozu za období 2015 - 2017. Taktéž byla sledována následná poživatelnost jednotlivých jatečných kusů skotu. Snahou bylo určit, jaké nejčastější patologicko-anatomické změny se vyskytují v České republice a ve vybraném jatečném provozu. Sledování patologicko-anatomických nálezů u poráženého skotu se uskutečnilo ve vybraném jatečném provozu. Jako podklady byly použity porážkové protokoly z daného jatečného provozu za období 2015 - 2017. Údaje o počtech poražených zvířat a jednotlivých nálezech v České republice byly získávány z výstupů z modulu Prohlídka v odborném informačním systému Státní veterinární správy (OIS SVS). Mezi nejvíce zaznamenané patologicko-anatomické nálezy ve vybraném jatečném provozu patřily u jatečného skotu nálezy na plicích (29,49 % v roce 2016), ledvinách (28,42 % v roce 2017), končetinách (33,12 % v roce 2016), játrech (17,96 % v roce 2017), srdci (1,72 % v roce 2017) a na slezině (0,34 % v roce 2017). V České republice jsem zaznamenala nejvíce patologicko-anatomických nálezů na játrech (27,21 % v roce 2016), plicích (25,91 % v roce 2015), ledvinách (24,52 % v roce 2017), slezině (12,29 % v roce 2017), končetinách (6,88 % v roce 2015) a na srdci (6,31 % v roce 2017). Z výsledků vyplývá, že pokud bude dodržováno welfare a zvyšována jeho kvalita, bude zaznamenáváno méně patologicko-anatomických nálezů na jatečných tělech a orgánech skotu. Pokud se bude snižovat počet nálezů, bude se zvyšovat poživatelnost jatečných kusů skotu. I přes zvyšování poživatelnosti bude muset být i nadále dostatečná veterinární prohlídka, která by měla garantovat zdravotní nezávadnost vyprodukovaného masa jak ve vybraném jatečném provozu, tak i v celé České republice.cze
dc.format74 s. (97 096)
dc.format74 s. (97 096)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectjatečné zpracovánícze
dc.subjectskotcze
dc.subjectmasocze
dc.subjectpatologicko-anatomické nálezycze
dc.subjectveterinární prohlídkacze
dc.subjectslaughter processingeng
dc.subjectcattleeng
dc.subjectmeateng
dc.subjectpathological-anatomical findingseng
dc.subjectveterinary examinationeng
dc.titleVýsledky veterinární prohlídky jatečného skotu v ČRcze
dc.title.alternativeThe results of veterinary control in cattle in the Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag54238
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis was to compile an overview of the incidence and frequency of pathological-anatomical findings in cattle slaughterhouses in the Czech Republic and to compare the number of findings in selected slaughterhouses for the period 2015 - 2017. The subsequent edibility of individual slaughter cattle body was also monitored. The aim was to determine the most common pathological-anatomical changes in selected slaughterhouses in the Czech Republic. The monitoring of pathological-anatomical findings in slaughtered cattle took place in a selected slaughterhouse. The slaughter protocols from the given slaughterhouse for the period 2015 - 2017 were used as background data. The data about the number of slaughtered animals and frequency individual findings in the Czech Republic were obtained from the results of inspections in the information system of the State Veterinary Administration (SVS OIS). Among the most recorded pathological-anatomical findings in selected slaughterhouse were cattle findings in the lung (29.49 % in 2016), kidneys (28.42 % in 2017), limbs (33.12 % in 2016), liver (17.96 % in 2017), heart (1.72 % in 2017) and spleen (0.34 % in 2017). In the Czech Republic I have seen the most pathological-anatomical findings in the liver (27.21 % in 2016), lungs (25.91 % in 2015), kidneys (24.52 % in 2017), spleen (12.29 % in 2017), limbs (6.88 % in 2015) and at heart (6.31 % in 2017). The results show that if welfare are adhered to and the quality is improved, fewer pathological-anatomical findings on carcasses and bovine organs will be recorded. If the number of findings decreases, the edibility of bovine animals for slaughter will increase. Despite the increase in edibility will to continue to be sufficient veterinary inspection, which should guarantee the wholesomeness of the meat produced both in the selected operation, as well as the all slaughterhouses in the Czech Republic.eng
dc.date.accepted2019-06-11
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineZootechnikacze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam