Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSchuster, Jan
dc.contributor.authorIlle, Kryštof
dc.date.accessioned2024-03-12T07:31:47Z
dc.date.available2024-03-12T07:31:47Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42342
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá využitím zeleniny ve výživě se specializací na školní jídelny. Výzkumný soubor tak tvoří šest zvolených školních jídelen při základních školách, kde se stravují žáci prvního i druhého stupně. Práce je systematicky rozdělena do pěti částí. Teoretická část přináší přehled druhů zeleniny používané ve školních jídelnách, uvádí zdravotní benefity této komodity, zmiňuje pro zdraví jedince důležité složky jako jsou např. bioaktivní látky, vitamíny a vitageny, minerální látky. Všímá si však také antinutričních složek a rizikových látek obsažených v komoditě zelenina. Závěr teoretické části je věnován legislativě vztahující se ke školnímu stravování. V praktické části je díky analýze spotřebních košů vyhodnoceno využití zeleniny ve školních jídelnách spadajících pod vybrané základní školy. Výsledkem jsou podrobně zpracované grafy a tabulky, kde lze dohledat určité výkyvy ve spotřebě zeleniny v jednotlivých měsících v průběhu kalendářního roku, dále celkovou roční spotřebu zeleniny a plnění doporučených norem pro dané skupiny strávníků v souladu s výživovými normami stanovenými přílohou 1 k vyhlášce 107/2005 Sb., o školním stravování, u každé vybrané jídelny základní školy.cze
dc.format108 s.
dc.format108 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectzdravícze
dc.subjectspotřeba zeleninycze
dc.subjectškolní jídelnycze
dc.subjectškolní věkcze
dc.subjectspotřební košecze
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjecthealtheng
dc.subjectvegetable consumptioneng
dc.subjectschool canteenseng
dc.subjectschool ageeng
dc.subjectconsumer basketseng
dc.titleVyužití zeleniny ve výživě se zaměřením na školní jídelnycze
dc.title.alternativeUtilization vegetables in nutrition with a focus on school canteenseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57180
dc.description.abstract-translatedThe task of the diploma thesis is to deal with use of vegetables in nutrition, specializing in school canteen. The research group consists of primary school pupils, both first and second grade. The work is systematically divided into five parts. The theoretical part provides an overview of the types of vegetables used in school canteen its health benefits, as well as important vitamins and vitagens contained in this commodity and last but not least, the anti-nutritional components and hazardous substances contained in vegetables for school canteen. The conclusion of the theoretical part is devoted to legislation related to school meals. In the practical part, thanks to the analysis of consumer baskets, the use of vegetables in school canteen falling under selected primary school is evaluated. The result is detailed tables with graphs, from which we can trace certain fluctuations in vegetable consumption in individual months, the total annual consumption of vegetables and compliance with the recommended standards according to the Degree on School Catering 107/2005 Sb.eng
dc.date.accepted2020-06-17
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVychovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePešek, Milan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam