dc.contributor.advisor | Schuster, Jan | |
dc.contributor.author | Staroba, Zdeněk | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T07:31:48Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T07:31:48Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-05-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42343 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování ve vybrané školní jídelně. Hlavním cílem je zmapovat situaci z hlediska složení spotřebního koše v dané školní jídelně determinovat případné zlepšení u jednotlivých složek spotřebního koše.
Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Také je prostředím pro použití neformálního vzdělávání v oblasti upevnění správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování.
Získáním spotřebního koše dané školní jídelny v průběhu tří let se zmapovaly případné nedostatky spojené s lepším plnění spotřebního koše. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy s některými složkami spotřebního koše, jako jsou luštěniny nebo kvalitní čerstvá zelenina.
Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému jsou nedostatečné finanční prostředky pro nákup kvalitnějších hlavně čerstvých potravin (např. zeleniny). Cílem diplomové práce bylo zpracování získaných dat konkrétní školní jídelny ve středních Čechách a analyzování jednotlivých složek spotřebního koše v letech (2016 - 2018) a dále porovnání spotřeby surovin spotřebního koše se spotřebou dané suroviny na osobu v rámci spotřeby domácností sledované Českým statistickým úřadem. V teoretické části, kromě informací o nutričních požadavcích na výživu školních dětí, je popsán současný oficiální systém kontroly stravování, založený na tzv. spotřebním koši, který vychází ze stanovených hmotnostních norem jednotlivých potravin pro příslušné věkové kategorie dětí.
Výzkumný soubor byl tvořen dětmi ze základní školy ve Středočeském kraji. Celkem 773 žáků, školního věku ve věkovém rozpětí 6 - 15 let. Získaná data byla zpracována graficky a pomocí základních statistických veličin. | cze |
dc.format | 82 s. (100 495 znaků) | |
dc.format | 82 s. (100 495 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | zdravá výživa | cze |
dc.subject | spotřební koš | cze |
dc.subject | školní stravovaní | cze |
dc.subject | healthy nutrition | eng |
dc.subject | consumer basket | eng |
dc.subject | school boarding | eng |
dc.title | Analýza kvality stravování ve vybrané školní jídelně a ověření možností zlepšení vybraných ukazatelů spotřebního koše | cze |
dc.title.alternative | Analysis of the quality of catering in a selected school canteen and verification of the possibilities of improving selected indicator sof the consumer basket | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 57181 | |
dc.description.abstract-translated | The diploma thesis deals with current problems in the field of school feeding in a selected school canteen. The main aim is to map out the situation in terms of the composition of the consumer basket in the school canteen and determine possible improvement in the individual components of the consumer basket.
School feeding is a part of the educational process and follows up on the fulfilment of the school educational program. It is also an environment for non-formal education in terms of strengthening good eating habits and social interaction during eating. Students acquire social and psychological competencies for life when participating in school feeding. They draw on dietary important practical knowledge in the field of nutrition and also learn social behaviour in eating in a non-violent way.
By obtaining the consumer basket of the given school canteen, possible deficiencies associated with better filling were surveyed over three years. The findings that show problems with some components of the consumer basket, such as pulses or quality fresh vegetables, are the output of the work.
The results of the survey revealed that the cause of this problem is insufficient financial resources for the purchase of better quality, mainly fresh, food e.g. vegetables. The aim of the diploma thesis was to process the obtained data of a specific school canteen in Central Bohemia and analyze the individual components of the consumer basket in the years (2016 - 2018) furthermore, a comparison of the consumption of raw materials in the consumer basket with the consumption of the given raw material per person within the household consumption monitored by Czech Statistical Office. The theoretical part, in addition to information on the nutritional requirements for school children, describes the current official system of dietary control, based on the so-called consumer basket, which is based on established weight standards of individual food for appropriate age groups of children.
The research group consisted of 773 pupils in the age range 6 - 15 years from a primary school in the Central Bohemian Region. The obtained data were processed graphically using basic statistical values. | eng |
dc.date.accepted | 2020-06-16 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Vychovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Pešek, Milan | |