dc.contributor.advisor | Pešek, Milan | |
dc.contributor.author | Jedlinski, Zdenek | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T07:31:49Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T07:31:49Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-05-17 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42344 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce se zabývá problematikou spotřeby omega-3 mastných kyselin ve školním stravování, zejména kyseliny eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), a jejich příznivými účinky na zdraví v náhodně vybrané mateřské škole.
Sledováno bylo především zastoupení jednotlivých druhů ryb a obsahy omega 3 mastných kyselin. Zjištěné výsledky spotřeby ryb a rybích pokrmů a spotřeba omega 3 mastných kyselin byly zpracovány tabelárně a graficky. V časovém období čtyř let 2015-2018. Z výsledků vyplývá, že z hlediska spotřeby omega 3 mastných kyselin pro 94 dětí mateřské školy ve věku 3-6 let je důležité, jaký druh ryb a rybích výrobků jim ve formě podávaných jídel (obědů a svačin) školní jídelna nabízí. Neboť, obsah omega 3 mastných kyselin v rybím tuku různých druhů ryb se výrazně odlišuje. Pro zvýšení spotřeby LC omega 3 mastných kyselin u dětí ve školním stravování je proto rozhodující správný výběr použitých druhů ryb, jako je například losos, tuňák nebo makrela. | cze |
dc.format | 74, | |
dc.format | 74, | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | omega-3 mastné kyseliny | cze |
dc.subject | kyselina dokosahexaenová (DHA) | cze |
dc.subject | kyselina eikosapentaenová (EPA) | cze |
dc.subject | ryby | cze |
dc.subject | omega-3 fatty acids | eng |
dc.subject | eicosapentaenoic acid | eng |
dc.subject | docosahexaenoic acid | eng |
dc.subject | fish | eng |
dc.title | Zvýšení spotřeby potravinových zdrojů omega - 3 mastných kyselin v rámci spotřebního koše ve školní jídelně vybrané mateřské školy | cze |
dc.title.alternative | Increase consumption of food sources omega 3 fatty acids within the consumer basket in the school cafeteria of the selected kindergarten | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 57182 | |
dc.description.abstract-translated | The thesis deals with beneficial omega-3 fatty acids, particularly eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), and their beneficial effects on health. | eng |
dc.date.accepted | 2020-06-16 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Vychovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Schuster, Jan | |