Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPešek, Milan
dc.contributor.authorJeřábek, Jakub
dc.date.accessioned2024-03-12T07:31:51Z
dc.date.available2024-03-12T07:31:51Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42346
dc.description.abstractTématem této diplomové práce je zjistit zastoupení vlákniny ve výživě dětí předškolního a školního věku. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou popsány druhy vlákniny a její dělení, chemické vlastnosti, funkce a přínos pro lidský organismus. Dále je zde popsána legislativa, která se vztahuje ke školním jídelnám. V praktické části je pak vyhodnoceno, jaké je zastoupení vlákniny ve výživě předškolního a školního věku. Výpočty probíhaly na základě dat získaných ze spotřebních košů od jednotlivých základních a mateřských škol a doplněny o informace obsahu vlákniny v jednotlivých komoditách z dánského webu frida.fooddata.dk. Z výsledků je patrné, že obsah vlákniny ve výživě dětí předškolního a školního věku je nedostačující a zastoupení vlákniny ve výživě má současně sestupnou tendenci obsahu vlákniny. U základních škol, lze vidět sestupnou tendenci zastoupení vlákniny ve výživě, průměrně je pak objem vlákniny 64,7 % doporučené denní dávka, to je 3,9g. Mateřská škola nevykazuje meziročně výrazný rozdíl, avšak zastoupení vlákniny ve výživě je výrazně nižší než u škol základních a to na 32,2% doporučené denní dávky, tedy 2,0g.cze
dc.format66 s. (12 987)
dc.format66 s. (12 987)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectvýživacze
dc.subjectvlákninacze
dc.subjectškolní jídelnacze
dc.subjectděticze
dc.subjectNutritioneng
dc.subjectdietary fibereng
dc.subjectschool canteeneng
dc.subjectchildreneng
dc.titleZastoupení vlákniny ve výživě dětí předškolního a školního věku.cze
dc.title.alternativeRepresentation fiber in the nutrition of children preschool and school age.eng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag57195
dc.description.abstract-translatedThe topic of this diploma thesis is fiber in the nutrition of children preschool and school age. The thesis is designed for two parts. The theoretical parts describe various fibers and its division, chemical properties, functions and benefits for the human body. Another piece of legislation is described here, which is used in school meals. The specific sections evaluate the proportion of fiber in the nutrition of preschool and school age. the calculation was determined from consumer baskets from individual primary and nursery schools and were supplemented with information on the fiber content in individual commodities of the Danish website frida.fooddata.dk. The results show that the fiber content in the nutrition of preschool and school children is sufficient and the proportion of fiber in the diet has the possibility of a downward trend in fiber content. In primary schools, we can see a declining tendency of amount fiber in the diet. The average of fiber amount is 64.7%. Kindergarten does not express a significant year-on-year, it accepts the representation of fiber in nutrition and spends less than at school and at 32.2% of recommended daily fiber amount, means 2.0g.eng
dc.date.accepted2020-06-16
dc.description.departmentPedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Pedagogická fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVychovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSchuster, Jan


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam