dc.contributor.advisor | Pešek, Milan | |
dc.contributor.author | Jeřábek, Jakub | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T07:31:51Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T07:31:51Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-05-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/42346 | |
dc.description.abstract | Tématem této diplomové práce je zjistit zastoupení vlákniny ve výživě dětí předškolního a školního věku. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou popsány druhy vlákniny a její dělení, chemické vlastnosti, funkce a přínos pro lidský organismus. Dále je zde popsána legislativa, která se vztahuje ke školním jídelnám.
V praktické části je pak vyhodnoceno, jaké je zastoupení vlákniny ve výživě předškolního a školního věku. Výpočty probíhaly na základě dat získaných ze spotřebních košů od jednotlivých základních a mateřských škol a doplněny o informace obsahu vlákniny v jednotlivých komoditách z dánského webu frida.fooddata.dk. Z výsledků je patrné, že obsah vlákniny ve výživě dětí předškolního a školního věku je nedostačující a zastoupení vlákniny ve výživě má současně sestupnou tendenci obsahu vlákniny. U základních škol, lze vidět sestupnou tendenci zastoupení vlákniny ve výživě, průměrně je pak objem vlákniny 64,7 % doporučené denní dávka, to je 3,9g. Mateřská škola nevykazuje meziročně výrazný rozdíl, avšak zastoupení vlákniny ve výživě je výrazně nižší než u škol základních a to na 32,2% doporučené denní dávky, tedy 2,0g. | cze |
dc.format | 66 s. (12 987) | |
dc.format | 66 s. (12 987) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | vláknina | cze |
dc.subject | školní jídelna | cze |
dc.subject | děti | cze |
dc.subject | Nutrition | eng |
dc.subject | dietary fiber | eng |
dc.subject | school canteen | eng |
dc.subject | children | eng |
dc.title | Zastoupení vlákniny ve výživě dětí předškolního a školního věku. | cze |
dc.title.alternative | Representation fiber in the nutrition of children preschool and school age. | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 57195 | |
dc.description.abstract-translated | The topic of this diploma thesis is fiber in the nutrition of children preschool and school age. The thesis is designed for two parts. The theoretical parts describe various fibers and its division, chemical properties, functions and benefits for the human body. Another piece of legislation is described here, which is used in school meals.
The specific sections evaluate the proportion of fiber in the nutrition of preschool and school age. the calculation was determined from consumer baskets from individual primary and nursery schools and were supplemented with information on the fiber content in individual commodities of the Danish website frida.fooddata.dk. The results show that the fiber content in the nutrition of preschool and school children is sufficient and the proportion of fiber in the diet has the possibility of a downward trend in fiber content. In primary schools, we can see a declining tendency of amount fiber in the diet. The average of fiber amount is 64.7%. Kindergarten does not express a significant year-on-year, it accepts the representation of fiber in nutrition and spends less than at school and at 32.2% of recommended daily fiber amount, means 2.0g. | eng |
dc.date.accepted | 2020-06-16 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Vychovatelství se zaměřením na výchovu ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Vychovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Schuster, Jan | |