Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorStránský, Miroslav
dc.contributor.authorVenkrbcová, Veronika
dc.date.accessioned2024-03-12T08:56:55Z
dc.date.available2024-03-12T08:56:55Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43083
dc.description.abstractBakalářská práce se věnuje problematice onemocnění laktózové intolerance. Práce se skládá z teoretické části a praktické části. Teoretická část se zabývá dosavadními teoretickými poznatky z oblasti laktózové intolerance. V praktické části byly analyzovány a zpracovávány výsledky výzkumu. Získání dat proběhlo formou kvalitativní strategie pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Všechny rozhovory byly nahrávány pouze se souhlasem dotazovaných osob a následně přepsány. Za pomoci otevřeného kódování metodou tužka - papír bylo vytvořeno 10 kategorií. Výsledky byly zpracovány v programu Atlas.ti a v Microsoft Excel, kde byly vytvořeny grafy a schémata. Výzkumný soubor byl vybrán metodou sněhové koule a zapojeno do něho bylo 63 osob trpící diagnostikovanou laktózovou intolerancí, z toho 61 žen a 2 muži. Pro dosažení cíle byly stanoveny dvě výzkumné otázky, které byly zodpovězené v praktické části této práce. Rozhovor byl doplněn frekvenčním potravinovým dotazníkem u zmapování potravin a záznamem jídelníčků po dobu 3-5 dnů u pěti náhodně vylosovaných respondentů. Získané jídelníčky byly propočítány v programu Nutriservis. Ze získaných výsledků vzešlo, že výběr potravin osob s laktózovou intolerancí závisí na další potravinové alergii, intoleranci potravin a aktuálně držených dietách. V případě, že respondenti nekonzumují mléko a mléčné výrobky, nahrazují mléčnou bílkovinu bílkovinou nejčastěji masem a sójou. Stravovací zvyklosti osob se odvíjejí od četnosti konzumace mléka a mléčných výrobků, které jsou nejčastěji nahrazovány bezlaktózovým mlékem a bezlaktózovými mléčnými výrobky. V praxi může tato bakalářská práce být využita jako informativní materiál pro osoby s laktózovou intolerancí, studenty, odborníky nebo širokou veřejnost.cze
dc.format84 (126 512)
dc.format84 (126 512)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectlaktózacze
dc.subjectlaktázacze
dc.subjectlaktózová intolerancecze
dc.subjectmlékocze
dc.subjectmléčné výrobkycze
dc.subjectvápníkcze
dc.subjectstravovací zvyklosticze
dc.subjectlactoseeng
dc.subjectlactaseeng
dc.subjectlactose intoleranceeng
dc.subjectmilkeng
dc.subjectdairy producteng
dc.subjectcalciumeng
dc.subjecteatin habitseng
dc.titleVýběr potravin a stravovací zvyklosti osob s laktózovou intolerancícze
dc.title.alternativeFood choice and eating habits of people with lactose intoleranceeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag50704
dc.description.abstract-translatedThe bachelor theses is dedicated to the issues of lactose intolerance disease. The theses consist of theoretical part and practical part. The theoretical part concerns the existing theoretical knowledge in the field of lactose intolerance. There were the research results analyzed and processed in the practical part. The gathering of the data was done by form of quality strategy with the support of half-structured interview. All the interviews were recorded only with the agreement of the responder and then they were written down. There was created 10 categories with the aid of open coding by method pencil-paper. The results were processed in the programme Atlas.ti and Microsoft Excel where there were created charts and diagrams. The research file was chosen by the method of snow-ball and there were 63 people suffering by diagnosed lactose intolerance involved, out of that 61 women and 2 men. There were determined two research questions to reach the goal which were answered in the practical part of the theses. The interview was completed by frequence food questionnaire at the food mapping and also by menu record for the period of 3-5 days at 5 randomly selected responders. The gained menus were calculated in the programme Nutriservis. The obtained results showed that the choice of food with lactose intolerance can be obtained for other food allergies, food intolerances and currently maintained diets. If respondents do not consume milk and dairy products, they most often replace milk protein with protein and meat and soya. People's eating habits are depend on the frequency of consumption of milk and dairy products, which are most often replaced by lactose-free milk and lactose-free dairy products. This bachelor thesis can be used in practise as a base for working on information material for doctors, people with lactose intolerance or wide public. Further it can be used as a publication to raise awareness among experts and public.eng
dc.date.accepted2020-07-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeVelemínský, Miloš


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam