Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorVávrová, Veronika
dc.date.accessioned2024-03-12T08:57:05Z
dc.date.available2024-03-12T08:57:05Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43106
dc.description.abstractTato bakalářská práce je zaměřena na problematiku výživy u osob, které trpí jedním z idiopatických střevních zánětů, konkrétně ulcerózní kolitidou. Teoretická část se zabývá charakteristikou nemoci, jejími příznaky, komplikacemi a léčbou, dále se více zaměřuje na výživu a dietní doporučení v období remise a relapsu. Praktická část je rozdělena na tři části, ve kterých je použita metoda kvalitativního šetření. V první části výzkumu je zkoumáno, jak byli respondenti nemocní ulcerózní kolitidou seznámeni s bezezbytkovou dietou, za pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Ve druhé části výzkumu je zmapováno to, jak se výživa u jednotlivých respondentů liší, prostřednictvím odebrání celkové anamnézy a zhodnocení třítýdenního jídelníčku. A ve třetí části za pomoci nutriční anamnézy, jsou zmapovány potraviny nejčastěji způsobující respondentům potíže. Z výsledků výzkumu vyplývá, že většina respondentů byla edukována lékařem, a ne nutričním terapeutem. Dokonce některým respondentům nebyly zodpovězeny jejich otázky ohledně diety, a tak museli dohledávat informace o dietě na internetu, nebo navštívit nutriční poradnu, protože byli už v riziku malnutrice nebo malnutriční. Příjem energie a živin je u většiny respondentů dostatečný. Respondenti s nedostatečným příjmem energie a živin stravou doplňují energii a živiny sippingem. Dále z výzkumu vychází, že se téměř všichni respondenti stravují racionálně, pouze vynechávají jídla, která jim způsobují obtíže. Nejčastěji to jsou ostrá a kořeněná jídla, ovoce a zelenina se slupkou, grilované maso, samotné mléko a zelí.cze
dc.format63 s. (97 936 znaků)
dc.format63 s. (97 936 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectidiopatické střevní zánětycze
dc.subjectulcerózní kolitidacze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectdietacze
dc.subjectidiopathic intestinal inflammationseng
dc.subjectulcerative colitiseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectdieteng
dc.titleZvláštnosti výživy u ulcerózní kolitidycze
dc.title.alternativeNutritional Particularities of Ulcerative Colitiseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57945
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is focused on nutrition issues in people suffering from one of the idiopathic intestinal inflammations, namely ulcerative colitis. The theoretical part deals with the characteristics of the disease, its symptoms, complications and treatment. Furthermore, it focuses more on nutrition and dietary recommendations during periods of remission, relapse and short bowel syndrome. The practical part is divided into three parts in which the method of qualitative investigation is used. The first part of the research examines how the respondents suffering from ulcerative colitis were acquainted with the residue-free diet, using semi-structured interviews. The second part of the research maps how the nutrition differs in individual respondents by considering their case history and evaluating their three-week diet. And in the third part, with the help of their nutritional history, the foods most frequently causing problems for respondents are mapped. The results of the research show that most respondents were educated by a doctor, not a nutrition therapist. Even some respondents were not answered their diet questions, so they had to search for diet information on the Internet or visit a nutritional clinic because they were already at risk of malnutrition or malnutrition. Energy and nutrient intake is sufficient for most respondents. Respondents with insufficient energy and nutrient intake supplement their energy and nutrients with sipping. As emerged from the research, almost all respondents eat rationally, only omitting meals that cause them problems. The most common meals, which bring about indigestion, are spicy dishes, fruits and vegetables with peel, grilled meat, milk and cabbage.eng
dc.date.accepted2020-07-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeJedličková, Simona


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam