Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorHavierniková, Lucie
dc.contributor.authorHolubová, Tereza
dc.date.accessioned2024-03-12T08:57:30Z
dc.date.available2024-03-12T08:57:30Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-01
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43145
dc.description.abstractTématem bakalářské práce je problematika výživy pacientů s onemocněním diabetes mellitus. V teoretické části bylo popsáno onemocnění diabetes mellitus. Jedná se o celoživotní onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi. V případě, že není diabetes léčen, dochází ke vzniku a rozvoji dalších zdravotních komplikací. Dále se zaměřuje na cíle léčby, které zahrnují výživu diabetika, dietu a fyzickou aktivitu. Konečný text se zabýval edukací diabetika, která se zaobírá předáním informací a praktických dovedností. Praktická část bakalářské práce byla zpracována z kvalitativního výzkumného šetření, které bylo zpracováno technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly uskutečněny s dotazovanými, kteří trpí onemocněním diabetes mellitus. Cílem praktické části bylo zjistit, jaká je problematika v oblasti výživy u pacientů s diabetem mellitus. Z výsledků se ukázalo, že přestože většina diabetiků dbá na dodržování výživových doporučení poskytovaných sestrou a lékařem, existuje množství diabetiků, jenž doporučení nerespektují. Vyšlo najevo, že mezi hlavní důvody patří nevhodné stravování, při kterém bývají do jídelníčku zařazovány sladké a mastné výrobky a stejně tak nedostatečné plánování, které vede k nepravidelné konzumaci potravin a zbytečnému přejídání. Dalšími důvody vycházející z výzkumu je finanční náročnost zdravých a kvalitních surovin a neznalost o vyváženém obsahu všech složek v potravě. Z rozhovorů s dotazovanými bylo zjištěno, že nejčastějším způsobem, jak všeobecné sestry informují o správné výživě je pomocí edukačních brožur a letáčků. S takovýmto způsobem předání informací byli nespokojeni z důvodu nedostatečné individualizace a krátkého času, který jim byl věnován. Tato bakalářská práce by mohla svými výsledky přispět k usnadnění v orientaci výživových doporučení pacienta s onemocněním diabetes mellitus a zároveň upozornit na hlavní překážky při dodržování diabetické výživy.cze
dc.format66 s.
dc.format66 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDiabetes mellituscze
dc.subjectpacientcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectdietní opatřenícze
dc.subjectinformovanostcze
dc.subjectedukacecze
dc.subjectDiabetes mellituseng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectpatienteng
dc.subjectdietary measureseng
dc.subjectawarenesseng
dc.subjecteducationeng
dc.titleProblematika výživy pacientů s onemocněním diabetes mellituscze
dc.title.alternativeThe issue of nutrition of patients with diabetes mellitus.eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag58368
dc.description.abstract-translatedThe topic of the bachelor thesis is the issue of nutrition of patients with diabetes mellitus. The theoretical part described the disease diabetes mellitus. It is a lifetime disease that manifests itself by increased blood sugar levels. In case, diabetes is not trated, there is creation and development od other health issues. It focuses on the tratments goals which includes diabetic nutrition, diet and physical activity. The final text dealt with diabetic education which delas with the transfer of information and pracical skills. The practical part is based on a qualitative research survey, which is processed by the technique of semi-structured interview. The interviews are carried out with respondents who suffer from diabetes mellitus. The aim of the practical part was to find out what is the problem of nutrition in patients with diabetes mellitus. The results showed that although most diabetics try to follow nutritional recommendations provided by nurse and doctor, there are number of diabetics who do not follow the recommendations. It turned out that the main reasons include inappropriate eating, in which sweet and fatty products are included in the diet, as well as insufficient planning which leads to irregular food consumption and unnecessary overeating. Other reasons based on research are the financial demands of healthy and good-quality ingredients and unfamiliarity of the balanced content of all ingredients in the diet. Interviews with respondents revealed that the most common way for nurses to inform about proper nutrition is with the help on educational brochures and leaflets. Pacients were dissatisfied with the way the informations were handed down due to a lack of individualisation and the short time devoted to them. The results of the bachelor's thesis could contribute to facilitate the orientation of the nutritional recommendations of a patient with diabetes mellitus and at the same time point out the main obstacles to adherence to diabetic nutrition.eng
dc.date.accepted2020-06-29
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineVšeobecná sestracze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programOšetřovatelstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeDoležalová, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam