Obezita jako vážný problém veřejného zdraví obyvatel Evropské unie
Abstrakt
Téma mé bakalářské práce je Obezita jako vážný problém veřejného zdraví obyvatel Evropské unie a tvoří ji dvě části, teoretická a praktická. V teoretické části se věnuji definici obezity, jejím druhům a různým způsobům hodnocení obezity. Dále se zabývám jednotlivými makronutrienty, vodou a alkoholem, ale také prevencí, příčinami či následnou terapií obezity.
Pro svou bakalářskou práci jsem si stanovila 4 cíle, kterým se věnuji v praktické části. Prvním cílem bylo porovnání stavu obezity populace ČR a ostatních států EU, druhým zmapování informovanosti populace o zdravotních rizicích spojených s obezitou, třetím zjištění vlastních stravovacích návyků u vybrané skupiny obézních jedinců nad 25 let a zmapování složení stravy u vybrané skupiny obézních, čtvrtým pak návrh možností snížení výskytu obezity.
Výzkumnou skupinu pro naplnění druhého a třetího cíle tvořilo 73 obézních respondentů (s BMI nad 29,9) starších 25 let, kteří mi vyplnili krátký anonymní dotazník vlastní konstrukce. Pro naplnění druhé části třetího cíle jsem zpracovala týdenní záznamy jídelníčků 8 respondentů (4 žen a 4 mužů), zadala je do programu Nutriservis a následně porovnala s výživovými doporučeními z hlediska zastoupení jednotlivých makronutrientů a přijaté energie.
Podle výsledků většina dotazovaných zná alespoň nějaká zdravotní rizika spojená s obezitou, pouze 7 % nezná žádná. Většina respondentů se však nestravuje dle výživových doporučení, nekonzumuje dostatek ovoce a zeleniny, ryb a nepije dostatečné množství tekutin.
Složení stravy u vybrané skupiny obézních naprosto nenaplňovalo výživová doporučení. Většina respondentů měla nevyrovnaný příjem makronutrientů během týdne, průměrné hodnoty bílkovin a zejména tuků byly vyšší, sacharidů naopak nižší, než jsou výživová doporučení. Také příjem energie byl větší než jejich energetická potřeba.