dc.contributor.advisor | Velemínský, Miloš | |
dc.contributor.author | Havlová, Adéla | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T08:58:05Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T08:58:05Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-03 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43188 | |
dc.description.abstract | Hladina vitaminu D v krvi, faktory, které ji ovlivňují, a její vztah k opakovaným infekcím jsou opakovaně probírány v tuzemské i zahraniční literatuře. Jedná se
o téma, které zasahuje do celé řady oborů, ale především se týká nutrice a pobytu
na slunci.
Cílem je zmapovat vztah hladin vitaminu D v krvi ve vztahu k opakovaným infekcím dýchacích cest, k jeho suplementaci, k používání ochranných faktorů, k výživě
a k pobytu venku v období zimních měsíců. Studie byla provedena na vzorku dětí předškolního věku.
Pro hodnocení cílů a výzkumných otázek byla využita data dvou souborů. První soubor 48 dětí měl dvě skupiny. První skupina 21 dětí vznikla ve Waldorfské mateřské škole se sídlem na Rudolfově a druhá skupina o počtu 27 dětí vznikla v nestátním zdravotnickém zařízení se sídlem v Třeboni.
Výsledky prvního souboru vyšetření vycházejí z laboratorních hodnot hladin vitaminu D dětí a dotazníkového šetření.
Druhý soubor vznikl na podkladě vyšetření hladin D vitaminu za dva roky v nestátním zdravotnickém zařízení. Výsledky druhého souboru vyšetření vycházejí z laboratorních hodnot hladin vitaminu D dětí s opakovanými infekcemi dýchacích cest. Jednalo se o 61 dětí.
V souboru se ukázalo, že nebyla zvolena adekvátní metodika, takže některé výsledky jsou rozporuplné. Kladné výsledky se ukázaly při užívání suplementace, častější konzumaci jater, vajec a každodenního příjmu rostlinných olejů. | cze |
dc.format | 48 s.(54 409 znaků) | |
dc.format | 48 s.(54 409 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Vitamin D | cze |
dc.subject | onemocnění dýchacích cest | cze |
dc.subject | předškolní věk | cze |
dc.subject | opalovací krémy s ochranným faktorem | cze |
dc.subject | pobyt na slunci | cze |
dc.subject | vejce | cze |
dc.subject | játra | cze |
dc.subject | rostlinné oleje | cze |
dc.subject | Vitamin D | eng |
dc.subject | respiratory diseases | eng |
dc.subject | preschool age | eng |
dc.subject | sunscreen with a protective factor | eng |
dc.subject | sun exposure | eng |
dc.subject | eggs | eng |
dc.subject | liver | eng |
dc.subject | vegetable oils | eng |
dc.title | Hladina vitaminu D v krvi a její vztah k recidivujícím onemocněním dětského věku | cze |
dc.title.alternative | Vitamin D blood level and its relationship to recurrent childhood diseases | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 61379 | |
dc.description.abstract-translated | "Vitamin D blood level, factors that affect it, and its relationship to reccurent infections" is topic repeatedly discussed in domestic and foreign literature. This topic is a multidisciplinary issue, but it mainly relates to nutrition and sun exposure.
The aim of this study is to map relationship of vitamin blood levels in relation to diseases of the respiratory system, vitamin D suplementation, recurrent infections, usage of sunscreen with a protective factor, nutrition and outdoor stay in winter months. The study was conducted on a research sample of preschool children.
Two sets of data were used to evaluate objectives and research questions. The first research group consisted of 48 children and had 2 groups. The first group of 21 children was established in the Waldorf kindergarten in Rudolfov and the second group of 17 children was created in a non-state medical facility in Trebon.
The first research consisted of 48 children who were tested on vitamin D blood level and filled survey questionnaire.
The second research consisted of 61 children who were tested on vitamin D blood level in a non-state medical facility.
Some results of this study are contradictory because of inadequate methodology. Positive results have been shown with vitamin D supplementation, higher consumption of liver, eggs and daily intake of vegetable oils. | eng |
dc.date.accepted | 2020-07-13 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Nutriční terapeut | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Novotná, Simona | |