Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorNovotná, Simona
dc.contributor.authorŠubová, Aneta
dc.date.accessioned2024-03-12T08:58:05Z
dc.date.available2024-03-12T08:58:05Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-03
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43189
dc.description.abstractV bakalářské práci na téma Stravovací návyky dětí mladšího školního věku s diabetem mellitus 1. typu jsem se podrobněji zabývala touto problematikou. Zvolila jsem skupinu dětí mladšího školního věku, jelikož budou žít s tímto onemocněním velkou část svého života, zároveň se začínají osamostatňovat a je nutné se co nejvíce naučit. V teoretické části jsem popsala samotné onemocnění diabetes mellitus včetně rozdělení. Následně jsem se věnovala pouze diabetu 1. typu, protože tento typ se u dětí vyskytuje nejčastěji. Dále v teoretické části jsem popsala prevenci vzniku diabetu 1. typu, diagnostiku, komplikace a léčbu. Podrobněji jsem se zaměřila na výživu při diabetu 1. typu. Na konci teoretické části je charakterizován mladší školní věk, je zde zmíněno stravování dětí mladšího školního věku a školní stravování. K uskuteční bakalářské práce jsem stanovila tři cíle, které byly: zmapovat stravovací návyky dětí s diabetem mellitem 1. typu, porovnat stravovací návyky dětí s diabetem 1. typu a zdravých dětí, a zmapovat fyzickou aktivitu dětí s diabetem. Celkem se výzkumu zúčastnilo 10 dotazovaných, přičemž jedna polovina byla tvořena dětmi s diabetem 1. typu a druhá byla tvořena zdravými dětmi. Data byla získána pomocí polostrukturovaného rozhovoru, dotazníku a záznamu jídelníčku. Z výsledků vyplývá, že sledované děti s diabetem 1. typu mají pestřejší jídelníček, častěji zařazují některé druhy potravin (zelenina a ovoce) a také konzumace vlákniny je u těchto dětí vyšší než u sledovaných zdravých dětí. Ze záznamů jídelníčků, které mi respondenti poskytli, jsem po zanalyzování zjistila, že průměrný příjem energie a tuků je u dětí s diabetem nižší než u zdravých. Příjem tuků byl u dětí s diabetem v souladu s doporučením, avšak ani u jedné skupiny průměrný příjem energie neodpovídal doporučení.cze
dc.format82 s., (158 372)
dc.format82 s., (158 372)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectDiabetes mellituscze
dc.subjectdietní opatřenícze
dc.subjectstravovací návykycze
dc.subjectmladší školní věkcze
dc.subjectvýživacze
dc.subjectživinycze
dc.subjectDiabetes type 1eng
dc.subjectdietary restrictionseng
dc.subjectdietary habitseng
dc.subjectschool - age (from age 6 to 12)eng
dc.subjectnutritioneng
dc.subjectnutrientseng
dc.titleStravovací návyky dětí mladšího školního věku s diabetem mellitus 1. typucze
dc.title.alternativeDietary habits of children from age 6 to 12 suffering from diabetes mellitus type 1eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag61382
dc.description.abstract-translatedThis bachelor's thesis I focuses on the topic of Dietary habits of children from age 6 to 12 suffering from diabetes mellitus type 1. It is based around this group of children because they will be living with diabetes their whole life and as they are getting more independent at this age, it is necessary to teach them as much as possible. The theoretical part of this thesis includes the description of diabetes mellitus itself. Then it focuses on type 1 diabetes only because this type occurs amongst children the most. The theoretical part then contains information about how to prevent type 1 diabetes, how to diagnose it, what complications can occur and possible treatments. There is also an in-depth description of proper eating habits of people suffering from this disease. The end of the theoretical part is dedicated to characterization of 'young school age', dieting of young children and school catering. Aims of this bachelor's thesis were: to map eating habits of children with diabetes mellitus type 1, to compare them to eating habits of healthy children and to map physical activity of children suffering from diabetes. The research involved 10 children - half of them suffering from type 1 diabetes, the other half were healthy children. Data were obtained in an interview, through a survey and by listing the food intake. It appears that children suffering from type 1 diabetes tend to have more variety in their diet, they consume some kind of food (e.g. vegetables and fruit) more often and they also have higher fiber intake than healthy children. Analysing the food intake revealed lower average intake of fats and energy amongst children who suffer from diabetes. The amount of fats consumed by children with diabetes corresponded with recommendations. But, according to recommendations, energy intake was not correct in either one of these groups of children.eng
dc.date.accepted2020-07-14
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam