Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorDadáková, Eva
dc.contributor.authorŠusterová, Simona
dc.date.accessioned2024-03-12T08:58:26Z
dc.date.available2024-03-12T08:58:26Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-02
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43214
dc.description.abstractVyvážená strava by měla obsahovat vedle základních živin také dostatek minoritních biologicky aktivních látek, například esenciálních vitamínů a minerálních látek. Do této skupiny látek patří například rostlinné polyfenoly, které vystupují jako účinné antioxidanty. Strava bohatá na přírodní antioxidačně působící látky přispívá k prevenci závažných civilizačních onemocnění, zejména onemocnění srdce a cév. Lidé se odjakživa pokoušeli obohatit svůj jídelníček o zdroje potřebných biologicky aktivních látek. Zejména v jarním období, kdy skladované potraviny ztrácely svoji výživovou hodnotu, přicházely na řadu volně rostoucí rostliny. Tyto byly tradičně používány jako zdroj vitamínů a dalších potřebných látek. V našich krajích k nim patří tradičně mladá nať kopřivy dvoudomé, ale využívali se také někteří zástupci čeledě brukvovitých. Cílem bakalářské práce bude vybrat soubor vhodných volně rostoucích jedlých rostlin, pořídit z nich vzorky pro účely analýzy a zjistit obsah vybraných biologicky aktivních látek. Pro analýzu vybraných biologicky aktivních polyfenolických látek obsažených v rostlinném materiálu bude použita technika kapalinové chromatografie. Je to moderní separační analytická technika, s jejíž pomocí se s vysokou spolehlivostí stanoví vybrané biologicky aktivní sloučeniny.cze
dc.format67
dc.format67
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectListová zeleninacze
dc.subjectBiologicky aktivní látkycze
dc.subjectFlavonoidycze
dc.subjectLeafy vegetableeng
dc.subjectBiological active substanceseng
dc.subjectFlavonoidseng
dc.titleObsah vybraných biologicky aktivních látek ve volně rostoucích rostlinách tradičně využívaných jako zeleninacze
dc.title.alternativeThe content of selected biologically active substances in wild plants traditionally used as vegetableseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag61591
dc.description.abstract-translatedA balanced diet should contain, in addition to essential nutrients, enough minority biologically active substances, such as essential vitamins and minerals. This group of substances include, for example, plant polyphenols, which act as effective antioxidants. A diet rich in natural antioxidant substances contributes to the prevention of serious civilization diseases, especially heart and blood vessels. People have always tried to enrich their diet with the resources of the biologically active substances. Particularly in spring, when stored foods lost their nutritional value, several wild plants came in. These have traditionally been used as a source of vitamins and other necessary substances. In our regions, they are traditionally a young nettle, but also some members of the family of crucifers. The aim of the bachelor thesis will be to select a set of suitable wild growing plants, to take samples for analysis and to determine the content of selected biologically active substances. A liquid chromatographic technique will be used to analyze the selected biologically active polyphenols contained in the plant material. It is a modern separation analytical technique, with which selected biologically active compounds are determined with high reliability.eng
dc.date.accepted2020-07-02
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeSvoboda, Lubomír


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam