Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVelemínský, Miloš
dc.contributor.authorJežková, Karolína
dc.date.accessioned2024-03-12T09:00:41Z
dc.date.available2024-03-12T09:00:41Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-08-12
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43348
dc.description.abstractTéma bakalářské práce se nazývá Obezita dospělých vs. zdravý životní styl. V teoretické části se zabývám problematikou obezity, historií, druhy, příčinami, prevencí, onemocněními, které způsobuje a následnou léčbou obezity. Dále se věnuji zdravému životnímu stylu, zdravé stravě a jednotlivým makronutrientům. Praktická část zahrnuje tři cíle. Prvním cílem bylo shrnout literární rešerši obezity a zdravého životního stylu u dospělé populace. Druhým cílem bylo porovnat složení stravy u obézních jedinců a jedinců s fyziologickou hmotností. Třetím cílem bylo porovnat stravovací návyky obézních respondentů s respondenty s fyziologickou hmotností. Dále byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První výzkumná otázka "Jaké jsou rozdíly ve složení stravy u obézních jedinců a jedinců s fyziologickým BMI?" a druhá výzkumná otázka "Jaká je fyzická aktivita u obézních jedinců a u jedinců s fyziologickou hmotností?" Výzkumnou skupinu tvořilo deset obézních jedinců a deset jedinců s fyziologickou hmotností. Obě skupiny vyplnily anonymní dotazník, podle kterého jsem zjišťovala pohybovou aktivitu a stravovací návyky obézních jedinců a jedinců s fyziologickou hmotností. Na porovnání stravy u obou skupin respondentů mi poskytli své týdenní jídelníčky, které jsem vyhodnotila v programu Nutriservis profi. Průměrné hodnoty živin za týden obézních respondentů jsem porovnala s výsledky respondentů s fyziologickou hmotností. Podle výsledků se většina obézních respondentů nestravuje pravidelně a sportuje pouze příležitostně. Naopak jedinci s fyziologickou hmotností se většinou stravují pravidelně a 2-3x týdně sportují. Co se složení stravy týká, obézní jedinci měli průměrně vyšší příjem bílkovin a vyšší celkový příjem energie než jedinci s fyziologickou hmotností.cze
dc.format68 s. (86 477 znaků)
dc.format68 s. (86 477 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectObezitacze
dc.subjectzdravý životní stylcze
dc.subjectzdravá výživacze
dc.subjectBMIcze
dc.subjectzdravotní rizikacze
dc.subjectprevencecze
dc.subjectObesityeng
dc.subjecthealthy lifestyleeng
dc.subjecthealthy nutritioneng
dc.subjectBMIeng
dc.subjecthealth riskeng
dc.subjectpreventioneng
dc.titleObezita dospělých vs. zdravý životní stylcze
dc.title.alternativeObese adult people vs. healthy lifestyleeng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag62175
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is focusing on the topic of Adult obesity versus healthy lifestyle. The theoretical section explores the problematics of obesity. Specifically, its history, types, causes, prevention, illnesses it can cause as well as treatments of this condition. Additionally, attention was also given to the topics of a healthy lifestyle, healthy diet, and individual macronutrients. The practical part includes three objectives. The first goal was to summarize the literary review of obesity and healthy lifestyle of the adult population. The second aim was to compare the dietary composition of obese individuals and individuals with physiological weight. The last objective was to present a comparison of the eating habits of obese respondents and respondents with physiological weight. Subsequently, two research questions were stated. The first question: 'What are the differences in the dietary composition of obese individuals and individuals with physiological BMI?' and the second question: 'How physically active are obese individuals when compared to individuals with physiological weight?' The research sample was composed of ten obese individuals and ten individuals with physiological weight. Both groups were asked to complete an anonymous questionnaire. The answers were used to determine the physical activity and eating habits of both groups. To compare the diets of both groups, the Nutriservis profi software was utilised, analysing weekly diets provided by the respondents. The average values of nutrients consumed per week were compared to examine the differences between the research groups. According to the findings, most obese respondents are not eating periodically and exercise only occasionally. Conversely, individuals with physiological weight are eating regularly in the majority of cases and exercise 2-3 times a week. In respect to the dietary compositions, the obese individuals reported a higher average intake of protein and overall higher intake of energy than individuals with physiological weight.eng
dc.date.accepted2020-09-16
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam