dc.contributor.advisor | Stasková, Věra | |
dc.contributor.author | Nita, Tatiana | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:01:38Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:01:38Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-01 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43387 | |
dc.description.abstract | Hlavním cílem bakalářské práce bylo zjistit, jaké intervence sestry používaly při podávání stravy, jaké komunikační techniky sestry využívaly a jak spolupracovaly s ostatními členy ošetřovatelského týmu při podávání stravy nemocným v nemocničním zařízení. V návaznosti na tento cíl byly stanoveny tři výzkumné otázky, které byly zaměřeny na intervence sestry při podávání stravy, na komunikační techniky v průběhu podávání stravy a na spolupráci sester s ostatními členy ošetřovatelského týmu.
Empirická část bakalářské práce byla zpracována prostřednictvím kvalitativního výzkumného šetření. Samotný sběr dat byl realizován prostřednictvím zúčastněného nestrukturovaného pozorování sester, jež pracují v nemocničním zařízení. Každé pozorování bylo převedeno do písemné formy a dále bylo zpracováno metodou otevřeného kódování, technikou "tužka - papír". Výsledky empirické části byly pro přehlednost rozčleněny do devíti kategorií.
Do pozitivních poznatků můžeme zařadit to, že před podáváním stravy byly pokoje uklizené a vyvětrané. Sestry před obědem umožnily nesoběstačným pacientům zaujmout vhodnou polohu. Sestry dále připravily pacientům do dostatečné vzdálenosti noční stolky a nesoběstačné pacienty opatřily papírovým bryndákem, aby zabránily znečištění oblečení a lůžkovin pacienta. Záměna diety pozorována nebyla. Strava byla podávána v dostatečné teplotě a množství. V průběhu podávání stravy sestry aktivně nabízeli pacientům tekutiny pomocí různých kompenzačních pomůcek na pití. Ke kladným poznatkům patřilo dále to, že sestry podávaly pacientům stravu v čisté pracovní uniformě, neměly žádné doplňky na rukách, byly vhodně učesané, a kromě jedné splňovaly všechny předpisovou manikúru. Dále sestry aktivně spolupracovaly a komunikovaly jak s pacienty, tak i ošetřovatelským personálem. Odhaleny byly pouze drobné nesrovnalostí, ale to nemělo velký vliv na poskytnutí kvalitní ošetřovatelské péče nemocným.
Mezi negativní poznatky můžeme zařadit nedodržení zásad bariérové péče u sester. Sestry nevyměnily u nesoběstačných pacientů inkontinentní pomůcky, neumnožily jim provést hygienu rukou a dutiny ústní před podáváním stravy. Taktéž bylo odhaleno, že sestry si neumyly a nevydezinfikovaly ruce ani před, ani po podávání stravy.
Tato bakalářská práce je určena sestrám, ošetřovatelkám a studentům nelékařských zdravotních oborů a bude sloužit jako podklad pro odhalení problémů a zlepšení dovedností v oblasti stravování nemocných. Práce může sloužit jako podklad pro další výzkumné šetření. | cze |
dc.format | 65 s. | |
dc.format | 65 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Podávání stravy | cze |
dc.subject | komunikace | cze |
dc.subject | spolupráce | cze |
dc.subject | ošetřovatelský tým | cze |
dc.subject | dietní systém | cze |
dc.subject | nozokomiální nákazy | cze |
dc.subject | bariérový režim | cze |
dc.subject | Feeding | eng |
dc.subject | communication | eng |
dc.subject | cooperation | eng |
dc.subject | nursing team | eng |
dc.subject | diet systém | eng |
dc.subject | nosocomial infections | eng |
dc.subject | barrier regime | eng |
dc.title | Podávání stravy nemocným v nemocničním zařízení | cze |
dc.title.alternative | Feeding the patients in hospital | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 62362 | |
dc.description.abstract-translated | The main goal of the bachelor thesis was to find out what interventions the nurses used in feeding, what communication techniques the nurses used and how they cooperated with other members of the nursing team in feeding patients in hospital facilities. Three research questions were identified, which focused on the nurse's interventions in the feeding, on communication techniques during the administration of food and on the cooperation of nurses with other members of the nursing team.
The empirical part of the bachelor thesis was processed through a qualitative research survey. The data collection itself was carried out through participatory unstructured observation of nurses working in a hospital facility. Each observation was converted into written form and further processed by the method of open coding, the "pencil - paper" technique. The results of the empirical part were divided into nine categories for clarity.
Among positive findings we include that the rooms had been cleaned and ventilated before the food was served. Before lunch, the nurses allowed non-self-sufficient patients to take a suitable position. The nurses also prepared bedside tables for patients at a sufficient distance and provided non-self-sufficient patients with a paper bib to prevent contamination of their clothing and bedding. No dietary changes were observed. The diet was served at a sufficient temperature and amount. During the diet, the nurses actively offered patients liquids with the help of various compensatory aids for drinking. Among the positive findings was that the nurses fed the patients in clean work uniforms, had no accessories on their hands, were properly combed, and all but one had the prescribed manicure. Furthermore, the nurses actively cooperated and communicated with both patients and nursing staff. Only minor problems were detected, but this did not have a major impact on the provision of quality nursing care to patients.
Among the negative findings we can include non-compliance with the principles of barrier care for nurses. The nurses did not exchange incontinence devices for non-self-sufficient patients, they did not allow them to perform hand and oral hygiene. It was also revealed that the nurses did not wash or disinfect their hands before or after eating.
This bachelor's thesis is intended for nurses and students of non-medical health disciplines and will serve as a basis for revealing problems and improving skills in the field of feeding patients. The thesis can serve as a basis for further research. | eng |
dc.date.accepted | 2020-06-29 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Všeobecná sestra | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Ošetřovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Abrmanová, Michaela | |