dc.contributor.advisor | Tóthová, Valérie | |
dc.contributor.author | Dvořáková, Monika | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:02:52Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:02:52Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-08 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43415 | |
dc.description.abstract | Současný stav: Onemocnění diabetes mellitus je v současné době považováno jako světová epidemie civilizačního onemocnění. Největší počet nemocných v populaci tvoří seniorská populace. A právě seniorská populace bývá ve většině případů velmi málo až nedostatečně informována o dodržování dietního opatření a životního stylu u tohoto onemocnění. Díky nedostatku informací může často docházet ke komplikacím onemocnění, které mohou vést až k fatálním následkům jako je úmrtí pacienta. Onemocnění diabetes mellitus je v současné době považováno jako nejčastější civilizační onemocnění a je uváděno jako devátá nejčastější příčina smrti.
Cílem práce bylo zmapování výživových znalostí pacientů v seniorském věku s onemocněním diabetes mellitus. Dále pak vytvořen edukační plán, se kterým bylo zjišťováno, jak může vytvořený edukační plán ovlivnit znalosti pacientů o diabetickém opatření.
Metodika práce: Výzkumné šetření bylo realizováno formou kvantitativního i kvalitativního šetření. Technikou sběru dat pro kvantitativní metodu byl vytvořen dotazník. Jako kvalitativní metoda byla použita metoda nestandardizovaného rozhovoru s pacienty s diabetem mellitem s použitím námi vytvořeného edukačního plánu.
Výzkumný vzorek byl tvořen pacienty s diagnostikovaným diabetem mellitem. Jednalo se o 200 respondentů. Výběr výzkumného vzorku pro kvalitativní výzkumné šetření byl vybrán záměrně a velikost výzkumného souboru byla určována teoretickým nasycením dat. Následně bylo vybráno pět pacientů, se kterými byl realizován nestandardizovaný rozhovor s použitím edukačního plánu.
Výsledky: Z výzkumného šetření vyplývá, že pacienti s onemocněním diabetes mellitus mají vysokou znalost v oblasti výživových opatření, která se týkají především konzumace vhodných a nevhodných potravin či nápojů ve stravě diabetika. I přestože pacienti prokázali svoje znalosti ohledně stravovacích návyků, byly zde i oblasti, ve kterých mají pacienti nedostatek informací. Jedná se například o používání výměnných jednotek ve stravě či konzumace DIA výrobků. Oslovení respondenti chtěli v následném rozhovoru s edukačním plánem osvojit právě praktické používání výměnných jednotek ve stravě nebo používání náhradního sladidla.
Závěry a doporučení pro praxi: Dle výsledků výzkumného šetření jsme prokázali, že úroveň výživových znalostí v seniorském věku je na vysoké úrovni. Dále jsme také prokázali, že znalosti o diabetické dietě jsou závislé na vzdělání oslovených respondentů. Na základě analýzy všech dal, byl vytvořen edukační plán pro možnou edukaci, či reedukaci pacienta s onemocněním diabetes mellitus. | cze |
dc.format | 95 | |
dc.format | 95 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Diabetes mellitus | cze |
dc.subject | DM II. typu | cze |
dc.subject | výživové znalosti | cze |
dc.subject | seniorský věk | cze |
dc.subject | diabetická dieta | cze |
dc.subject | Diabetes mellitus | eng |
dc.subject | DM II. type | eng |
dc.subject | nutritional knowledge | eng |
dc.subject | senior age | eng |
dc.subject | diabetic diet | eng |
dc.title | Úroveň výživových znalostí pacientů s diagnózou diabetes mellitus | cze |
dc.title.alternative | The Level of nutritional knowledge of patiensts with a diagnosis of diabetes mellitus | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 58034 | |
dc.description.abstract-translated | Current status: Diabetes mellitus is currently considered as a global epidemic of civilization. The largest number of patients in the population is the senior population. It is the senior population that is in the most cases very little or insufficiently informed about the observance of dietary measures and lifestyle during this disease. Due to the lack of information, complications of the disease can often occur, which can lead to fatal consequences such as the patient's death. Diabetes mellitus is currently considered the most common disease of civilization and is listed as the ninth most common cause of the death.
The aim of the work was to map the nutritional knowledge of elderly patients with diabetes mellitus. Furthermore, an educational plan was created and by which it was found out how this created educational plan can affect patients' knowledge of diabetic measures.
Methodology: The research was carried out in the form of quantitative and qualitative research. A questionnaire was created using the data collection technique for the quantitative method. The method of non-standardized interview with patients with diabetes mellitus using the educational plan created by us, was used as a qualitative method.
The research sample consisted of patients diagnosed with diabetes mellitus. There were 200 respondents. The selection of the research sample for the qualitative research survey was chosen intentionally and the size of the research set was determined by theoretical data saturation. Subsequently, five patients were selected, with whom a non-standardized interview was conducted using an educational plan.
Results: The research survey shows that patients with diabetes mellitus have a high level of knowledge in the field of nutritional measures, which relate primarily to the consumption of suitable and unsuitable foods or beverages in the diet of diabetics. Although patients demonstrated their knowledge of eating habits, there were areas where patients have the lack of information. These include the use of exchangeable units in the diet or the consumption of DIA products. In the subsequent interview with the educational plan, the addressed respondents wanted to master the practical use of exchange units in the diet or the use of a sweetener.
Conclusions and recommendations for practice: According to the results of the research survey, we have shown that the level of nutritional knowledge in senior age is at a high level. Further information on diabetic diets depends on the education of the respondents. Based on the analysis of all other patients who have been educated, it is possible to educate or reeducate patients with diabetes mellitus. | eng |
dc.date.accepted | 2020-07-13 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Ošetřovatelství ve vybraných klinických oborech - modul vnitřní lékařství | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Mgr. | |
dc.thesis.degree-program | Ošetřovatelství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Bártlová, Sylva | |