Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBerec, Michal
dc.contributor.authorMajerová, Tereza
dc.date.accessioned2024-03-12T09:13:26Z
dc.date.available2024-03-12T09:13:26Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43551
dc.description.abstractTato práce vznikla za účelem výběru vhodného substrátu pro výživu larev potemníka brazilského (Zophobas morio) určených pro lidskou spotřebu a také zjištění obsahují-li kromě jiných látek také lepek. Tento druh je pro entomofagii velmi vhodný pro jednoduchost svého chovu a nutriční složení bohaté zejména na tuky a proteiny, podobně jako jeho příbuzný potemník moučný (Tenebrio molitor). Téma entomofagie je v současné době aktuální vzhledem k rychlosti růstu lidské populace, jejíž potřeby stále více zatěžují životní prostředí. Produkce hmyzu je přitom levnější a efektivnější než produkce klasického masa (hovězího, vepřového, drůbežího) a spotřebuje také menší množství vody. Pro účely experimentu bylo ve stejných podmínkách chováno 540 larev rozdělených do skupin po 15 jedincích o celkové počáteční hmotnosti 1g. Bylo provedeno 9 opakování pro každý ze čtyř zvolených substrátů. Pokus trval 3,5 měsíce a během této doby bylo provedeno 8 měření (vážení). Larvy živící se substráty s lepkem rostly v první polovině vývoje rychleji, ale mezi výslednou hmotností larev na jednotlivých substrátech nebyl na konci statistický rozdíl, průměrná hmotnost jedné larvy se pohybovala mezi 0,7248 g do 0,8048 g. Laboratorní analýzou se nepodařilo zjistit přítomnost lepku, obsah bílkovin se pohyboval mezi 25 - 34%, obsah tuku mezi 49 - 61%, tyto hodnoty jsou v závěru porovnány s výsledky dalších autorů.cze
dc.format30
dc.format30
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectJedlý hmyzcze
dc.subjectentomofagiecze
dc.subjectpotemníkcze
dc.subjectZophobas moriocze
dc.subjectEdible insecteng
dc.subjectentomophagyeng
dc.subjectdarkling beetleeng
dc.subjectZophobas morioeng
dc.titleOptimalizace chovu potemníků vzhledem k možnému využití ve výživě člověkacze
dc.title.alternativeOptimization of breeding of darkling beetles due to possible use in human nutritioneng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag53764
dc.description.abstract-translatedThis thesis was created to find a suitable substrate for feeding the larvae of the darkling beetle (Zophobas morio) intended for human consumption, as well as to find out if the larvae contain, among other substances, gluten. This species is very suitable for entomophagy for its breeding simplicity and nutritional composition especially rich in fats and proteins, similar to its relative, mealworm beetle (Tenebrio molitor). The topic of entomophagy is currently up-to-date due to the growth rate of the human population, whose needs are increasingly burdensome for the environment. At the same time, insect production is cheaper and more efficient than the production of the conventional meat (beef, pork, poultry) and also consumes less water. For the purpose of the experiment, 540 larvae were kept under the same conditions, divided into groups of 15 individuals with a total initial weight of 1g. 9 repetitions were made for each of the four selected substrates. The experiment lasted 3.5 months and during this time 8 measurements (weighing) were performed. The larvae feeding on substrates containing gluten were growing faster in the first half of the development, but there was no statistical difference between the final weight of the larvae on the different substrates, the average weight of one larva was between 0,7248 g and 0,8048 g. Laboratory analysis failed to detect the presence of gluten, the protein content ranged from 25 to 34%, the fat content was between 49 - 61%, these values are eventually compared with the results of other authors.eng
dc.date.accepted2020-09-15
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineBiologie a ochrana zájmových organismůcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělská specializacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam