dc.contributor.advisor | Kobes, Milan | |
dc.contributor.author | Říha, Patrik | |
dc.date.accessioned | 2024-03-12T09:13:26Z | |
dc.date.available | 2024-03-12T09:13:26Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.date.submitted | 2020-06-30 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43553 | |
dc.description.abstract | Cílem této bakalářské práce bylo vyhodnocení jakosti konzervované biomasy v závislosti na složení vzorků pomocí senzorického hodnocení jednotlivých ukazatelů kvality travních siláží. Byla hodnocena silážovatelnost vybraných druhů jetelovin, bylin a porovnány se vzorkem siláže z kukuřice seté. Mezi hlavní ukazatele se zařadily barva, vůně, plesnivost a hnití, konzistence a jako poslední byl vypočten i obsah sušiny v silážích. Tyto ukazatele byly sledovány na 33 vzorcích siláží pocházejících z kraje Vysočina a okresu Třebíč. Po ukončení konzervace byly ukazatele obodovány a následně body sečteny. Po sečtení bodů byly jednotlivé vzorky ohodnoceny např. jako zdařilé či nezdařilé.
Dále se práce zaměřuje na rozdělení pícnin z hlediska obsahu sacharidů a dusíkatých látek, faktory ovlivňující jakost píce, konzervace píce silážováním, její technologie zpracování a v neposlední řadě i na využívání konzervačních prostředků a jejich význam. Bylo také provedeno botanické snímkování vybraných lučních porostů a stanovena pokryvnost hodnocených druhů jetelovin a bylin a také agrobotanických skupin. | cze |
dc.format | 83 s. | |
dc.format | 83 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | silážování | cze |
dc.subject | jakost píce | cze |
dc.subject | technologie zpracování | cze |
dc.subject | konzervační prostředky | cze |
dc.subject | byliny | cze |
dc.subject | jeteloviny | cze |
dc.subject | silage | eng |
dc.subject | forage quality | eng |
dc.subject | processing technology | eng |
dc.subject | silage aditives | eng |
dc.subject | herbs | eng |
dc.subject | clover | eng |
dc.title | Vliv podílu vybraných druhů jetelovin a bylin na senzorické vlastnosti konzervované píce. | cze |
dc.title.alternative | The influence of share of selected legumes and herbs on senzoric quality of conserved biomass. | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 53948 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of this thesis was to evaluate the quality of preserved biomass in dependence on the composition of samples by sensory evaluation of individual quality indicators of grass silage. The silage of selected types of clovers, herbs was evaluated and compared with a sample of silage from maize. The main indicators included color, fragrance, moldy and rotting, consistency and the last point was counted the amount of dry matter in silage. These indicators were monitored on 33 samples of silage coming from the Vysočina Region and the Třebíč District. After the end of the preservation the indicators were scored and the points were added up. After adding the points, the individual samples were evaluated as successful or unsuccessful.
Furthermore, the work focuses on the distribution of fodder in terms of carbohydrates and nitrogen substances, factors affecting forage quality, preservation of forage by silage, its processing technology and last but not least, the use of preservatives and their importance. Botanical images of selected meadows were also taken and the coverage of the evaluated species of clover and herbs as well as agrobotanical groups was determined. | eng |
dc.date.accepted | 2020-09-08 | |
dc.description.department | Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologická | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |