Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorPexová Kalinová, Jana
dc.contributor.authorDvořák, Vojtěch
dc.date.accessioned2024-03-12T09:13:44Z
dc.date.available2024-03-12T09:13:44Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-29
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43586
dc.description.abstractTato bakalářská práce je zaměřena na invazní druh rostlin rodu křídlatka (Renoutria) konkrétně na získání barevných extraktů z jejich oddenků a následné hodnocení jejich barevných vlastností, při různých podmínkách prostředí v laboratorních podmínkách. Barevné vlastnosti extraktu L, a, b, Cab, h a Eab byly hodnoceny pomocí kolorimetru. Extrakty byly získány pomocí 95°C teplé vody, studené vody a 100% etanolu ze sušeného i čerstvého materiálu. Obsah barviv byl hodnocen v kořenech a stoncích křídlatky japonské (Reynoutria japonica) a křídlatky sachalinské (Reynoutria sachalinesis) na základě celkového obsahu antrachinonů stanoveném spektrofotometricky.Jako zdroj žlutého až červenofialového barviva lze využít kořeny křídlatky japonské i sachalinské. Pro přípravu extraktu lze doporučit sušené kořeny při extrakčním poměru 3g na 1 litr vody a extrakci při 95°C po dobu 1 hodiny. Získané informace lze potenciálně využít při aplikaci barviv křídlatek v průmyslu případně po ověření zdravotní nezávadnosti také v potravinářství.cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectkřídlatka japonskácze
dc.subjectkřídlatka sachalinskácze
dc.subjectextraktcze
dc.subjectantrachinoncze
dc.subjectReynoutria japonicaeng
dc.subjectReynoutria sachalinensiseng
dc.subjectextracteng
dc.subjectanthraquinoneeng
dc.titleBarevné vlastnosti a stabilita rostlinných barviv rodu křídlatkacze
dc.title.alternativeColorlant properties and stability of Reynoutria pigmentseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57219
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis is focused on invasive species of the genus Reynoutria, specifically on obtaining color extracts from their rhoots and subsequent evaluation of their color properties under various environmental conditions in laboratory conditions. The color properties of extract L, a, b, Cab, h and Eab were evaluated using a colorimeter. The extracts were obtained with 96°C warm water, cold water and 100% ethanol from dried and fresh material. The dye content in rhizomes and stems of Reynoutria japonica and Reynoutria sachalinesis was evaluated based on the total The roots of Reynoutria japonica and Reynoutria sachalinesis can be used as a source of yellow to red-violet dye. For the preparation of the extract, dried roots can be recommended at an extraction ratio of 3 g per 1 liter of water and extraction at 95 ° C for 1 hour. The information obtained can potentially be used in the application of dyes in industry or, after verification of health safety, also in the food industry.eng
dc.date.accepted2020-09-16
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam