Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorŠpiklová, Hana
dc.date.accessioned2024-03-12T09:13:50Z
dc.date.available2024-03-12T09:13:50Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-06-19
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43593
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo posoudit počet somatických buněk (PSB) v mléce v závislosti na vybraných faktorech (měsíc, dojicí systém, laktace). Kromě PSB byly sledovány i další ukazatele jakosti syrového kravského mléka. Odběry mléka od 15 dojnic českého strakatého plemene byly prováděny v průběhu 11 týdnů v roce 2017, při dvou odlišných parametrech pulzace. Změna pulzace statisticky významně zkrátila délku dojení z průměrné doby 7,34 min. na 6,19 min. (P.0,001). Po změně pulzace se také snížila hodnota PSB ze 188 tis./1 ml na 154 tis./1 ml, avšak rozdíly nebyly statisticky průkazné. Z dalších faktorů ovlivnilo PSB především pořadí laktace (P.0,01), prvotelky měly významně nižší hodnoty PSB (45 tis./1 ml) než dojnice na druhé a vyšších laktacích (237 tis./1 ml).cze
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdojnicecze
dc.subjectsložení mlékacze
dc.subjectpočet somatických buněkcze
dc.subjectpořadí laktacecze
dc.subjectpulzační poměrcze
dc.subjectdairy cowseng
dc.subjectmilk compositioneng
dc.subjectsomatic cell counteng
dc.subjectparityeng
dc.subjectpulsation rateeng
dc.titleVliv vybraných faktorů na počet somatických buněk v mlécecze
dc.title.alternativeSome factors affecting milk somatic cell counteng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57343
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was to compare somatic cells count (SCC) in milk depending on certain factors (month, milk system, lactation). Besides of SCC, also other parameters of milk quality were monitored. Milk sampling took place for 11 weeks in 2017 and samples were taken from 15 milked cows of the Czech Simmental breed. During the milk sampling were used two different parameters of pulsation. Pulsation adjustment significantly shortened the time of milking from 7,34 minutes in average to 6,19 minutes in average (P<0,001). After pulsation adjustment the SCC decreased from 188,000/ml to 154,000/ml as well, however, differences were not statistically significant. Concerning other factors the SCC was mostly affected by the number of lactation (P<0.01), primiparous cows had significantly lower values of the SCC (45,000/ml) that multiparous cows (237,000/ml).eng
dc.date.accepted2020-09-16
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam