Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSamková, Eva
dc.contributor.authorZámečníková, Marie
dc.date.accessioned2024-03-12T09:14:16Z
dc.date.available2024-03-12T09:14:16Z
dc.date.issued2020
dc.date.submitted2020-05-11
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/20.500.14390/43630
dc.description.abstractBakalářská práce měla za úkol shrnout význam a zastoupení vitaminů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcích a porovnat, jakou měrou se podílejí na pokrytí doporučených denních dávek ve výživě člověka. Součástí práce bylo dotazníkové šetření, kterého se v období od února do března 2020 zúčastnilo 100 respondentů (68 žen a 32 mužů). V dotazníkovém šetření bylo zjištěno, že mléko pije denně 18 respondentů, zatímco denní konzumaci jakéhokoliv mléčného výrobku potvrdilo 50 osob. V otázkách vztahujících se k informovanosti měli respondenti téměř vyrovnané znalosti o vitaminech i minerálních látkách. Zařazení jednotlivých vitaminů dle rozpustnosti správně určilo průměrně 74 % respondentů a průměrně 80 % respondentů správně zařadilo uvedené minerální látky mezi toxické či prospěšné. Vitaminy, resp. minerální látky obsažené v mléce zvolilo správně 48, resp. 44 respondentů. Jeden litr mléka obsahuje 7,3 g minerálních látek, toto množství správně zvolilo 44 osob. Draslík, nejvíce zastoupenou minerální látku mléka, stanovilo správně 16 respondentů. Z výsledků vyplynulo, že informovanost ohledně vitaminů a minerálních látek v mléce má určité nedostatky, a proto by se mělo povědomí spotřebitelů o těchto významných látkách nadále zlepšovat pomocí různých informativních akcí.cze
dc.format79
dc.format79
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectmlékocze
dc.subjectmléčné výrobkycze
dc.subjectvitaminycze
dc.subjectminerální látkycze
dc.subjectdotazníkové šetřenícze
dc.subjectmilkeng
dc.subjectvitaminseng
dc.subjectmineralseng
dc.subjectdairy productseng
dc.subjectquestionnaire surveyeng
dc.titleVýznam vitamínů a minerálních látek v mléce a mléčných výrobcíchcze
dc.title.alternativeVitamins and minerals in milk and dairy productseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag57525
dc.description.abstract-translatedThe aim of the bachelor's thesis was to summarise the importance and proportion of vitamins and minerals in milk and dairy products and to compare the extent to which they contribute to the coverage of the recommended dietary allowances in human nutrition. Part of the thesis was a questionnaire survey, which was attended by 100 respondents (68 women and 32 men) within the period from February to March 2020. In the questionnaire survey, it was found that 18 respondents drink milk daily, while 50 people confirmed the daily consumption of any dairy product. Participants had an almost balanced knowledge of vitamins and minerals. The classification of individual vitamins according to solubility was correctly determined on average by 74 % of respondents and on average 80 % of respondents correctly classified the mentioned minerals as toxic or beneficial. Vitamins, resp. minerals contained in milk were chosen correctly 48, resp. 44 respondents. One liter of milk contains 7.3 g of minerals, this amount was correctly chosen by 44 people. Sixteen respondents correctly determined potassium, the most represented mineral of milk. The results show that there is some shortcoming in the awareness of vitamins and minerals in milk, and therefore consumer awareness of these bioactive substances should be further improved through various information actions.eng
dc.date.accepted2020-09-17
dc.description.departmentFakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-disciplineTrvale udržitelné systémy hospodaření v krajiněcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta zemědělská a technologickácze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam